De Koe

10november2010
Uitgever Prometeus/Bert Bakker, 2010
De Koe gaat over de ontwikkelingen die in de afgelopen honderd hebben plaatsgevonden bij jawel, de Nederlandse melkkoe. Koeien zijn in de afgelopen honderd jaar steeds meer melk gaan geven, maar waar werd dat nu door veroorzaakt?
Rond 1900 gaven de Nederlandse melkkoeien zo’n 2500 liter melk. Anno nu zijn producties van meer dan 8000 liter niet ongebruikelijk. Vaak wordt gedacht dat alleen toegenomen wetenschappelijke kennis hiervoor verantwoordelijk is. Theunissen laat in dit boek zien dat het een samenspel is geweest van fokkercultuur van boeren, de onderzoekscultuur van wetenschappers en de politiek. Binnen de fokkerscultuur draaide het om stamboeken, stierenkeuringen en kampioenskoeien. De onderzoekers bleven maar wegen, meten en rekenen. En in de politiek heeft Europees Landbouwcommissaris Sicco Mansholt een hoofdrol gespeeld.
Een eeuw discussie tussen deze partijen heeft tot de spectaculaire vooruitgang in melkproductie geleid.

Bert Theunissen studeerde biologie en wetenschapsgeschiedenis. Hij is hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn interesse gaat vooral uit naar geschiedenis van de biologische wetenschappen en hun toepassingen in de negentiende en de twintigste eeuw.


De Koe
Bert Theunissen
Uitgever Prometeus/Bert Bakker, 2010
ISBN10: 9035134230
ISBN13: 9789035134232