Parc Paradisio

25juni2008
Bron: paradisio.be
Ten zuiden van Brussel ligt Parc Paradisio. Dit park opende in 1993 haar deuren, in eerste instantie als vogelpark. Maar ondertussen zijn er veel meer diersoorten te zien. In de afgelopen jaren is het park steeds nog uitgebreid.
Zo is in 2006 een Chinese tuin geopend waarin onder andere rode panda’s, muntjaks, ooievaars en diverse kraanvogels gehuisvest zijn. In 2007 is het Roofvogeldorp geopend. Hier zijn grote volières te vinden waar zeer veel verschillende roofvogels gehuisvest zijn. Ook is er een roofvogelshow in de ruïne van een oude abdij: de arenden, valken, uilen, buizerds en gieren vertonen hun vliegkunsten vlak boven het hoofd van de toeschouwers.
In het park zijn twee eilanden die door apen bewoond worden: Madidi is het eiland van het Amazonewoud. Hier kunnen doodshoofdaapjes zich tussen de bezoekers begeven. Op Nosy Komba zijn de maki’s en vari’s uit Madagaskar te zien.
De Oasis is een reusachtige serre in subtropische sfeer. Wanneer het weer het toelaat wordt het dak opengeschoven. De bezoeker kan op wandelsafari door de weelderige vegetatie en ziet exotische dieren als reuzenschildpadden, stokstaartjes, otters, beo’s, kaaimannen en apen.
In een kasteel zijn de reuzenaquaria van de Nautilus gevestigd. Naast een echte nautilus (inktvis) en octopussen zijn hier diverse haaien, murenes, kwallen, zeepaardjes en barracuda’s te zien.
Algoa Bay is de afdeling van de zeeleeuwen en de pinguïns. De dieren zijn onderwater te bekijken vanuit de onderwatergrot.
In de Reuzenvolière (hoger dan de bomen) kan een wandeling gemaakt worden waarbij diverse prachtige vogelsoorten te zien zijn. Zo leven daar rode ibissen, flamingo’s uit Cuba, koereigers, paarse touraco’s, parelhoenders en diverse ooievaars.

In de binnenzee Paradisio heeft een walvisvaarder, de Mersus Emergo, haar anker uit geworpen. De tentoonstelling SOS Biodiversity aan boord is opgezet in samenwerking met WNF. De bezoeker wordt geïnformeerd over de gevaren van de impact van de mens op de natuur. Ook het revalidatiecentrum Carapace is aan boord van dit schip gehuisvest. Hier worden, in een vijftigtal vivariums, dieren opgevangen die verwaarloosd werden door de eigenaar of die door autoriteiten in beslag zijn genomen. Dit zijn onder andere slangen, varanen, schildpadden en kaaimannen.

Het park heeft vanaf het begin deelgenomen aan kweekprogramma’s ter behoud en bescherming van bedreigde diersoorten.
Ook veel info op de site