Meeroken is ongezond

24juli2013
Bron: licg.nl
Ook voor honden en katten is meeroken ongezond. Volgens Britse experts hebben honden en katten van rokende baasjes twee keer zoveel kans om kanker te ontwikkelen dan soortgenoten die rookvrij leven.
Bij honden is het risico op neus- en longkanker groter wanneer ze blootgesteld worden aan rook. Katten in een rokerige omgeving hebben een grotere kans om kattenlymfoom te ontwikkelen. Dit is een kanker van het bloed- en lymfesysteem.
Volgens de onderzoekers beseffen veel mensen niet dat roken de gezondheid van hun huisdier kan schaden. Behalve het inademen van sigarettenrook krijgen de dieren ook nog via een andere route schadelijke stoffen binnen. De stoffen nestelen zich in hun vacht en doordat ze met hun tong hun vacht schoonhouden slikken ze deze schadelijke stoffen ook in. Een eerdere studie van de Universiteit van Glasgow toonde al aan dat de vacht van honden met rokende baasjes nicotine bevatte. Uit eerder studies was ook al aangetoond dat de kans op bronchitis en astma bij huisdieren verhoogd is door passief roken.