Gezondheid Eekhoorn

Gezondheid

Gezonde eekhoorns kunnen in gevangenschap tot twintig jaar oud worden. Eekhoorns kunnen vatbaar zijn voor verschillende ziekten. De meest voorkomende ziekten en gezondheidsproblemen worden beschreven.

Rui
Als eekhoorns niet op de juiste manier of tijden in de rui raken duidt dit waarschijnlijk op gezondheids-problemen. Kennis van de manier van rui en de tijden waarin dit voorkomt kan dus van belang zijn. Een eekhoorn verhaart twee keer per jaar, in de herfst en lente. In de lente verhaart hij van de achterkant tot de voorkant, in de herfst gebeurt dit andersom. De oren verharen 1 keer per jaar en nieuwe haren starten met groeien eindzomer/begin herfst. Gedurende de zomer is de vacht korter dan in de winter. De tijden van verharen of de manier waarop kan ook afwijken als de eekhoorn binnen gehouden wordt.

Ziekte

Gezondheidsproblemen als gevolg van slechte voeding
Deficiëntieverschijnselen als gevolg van een tekort aan calcium komen voor bij eekhoorns. Dit wordt het meeste gezien bij jonge eekhoorns. Het wordt ook wel het ‘Metabolic Bone Disease’ genoemd. De bijbehorende symptomen bestaat uit ruggengraatsverkromming, algemene verzwakking en het verliezen van gewicht. De ziekte ontstaat vaak door een ongebalanceerde voeding waarbij veel noten en zonnebloemzaden gegeten worden. Door een meer gebalanceerde voeding, waarbij de calcium/fosfor balans in orde wordt gehouden wordt dit voorkomen en eventueel genezen.

Parapokkenvirus
Vooral de rode eekhoorns is vatbaar voor het parapokken virus. Dit is een virus dat dodelijk kan zijn voor rode eekhoorns. Grijze eekhoorns schijnen de ziekte te kunnen dragen en over te brengen op de rode eekhoorn maar merken er zelf niets van. Het is daarom niet aan te bevelen om rode eekhoorns met grijze eekhoorns te huisvesten. Andere reden waarom het verstandig is om deze twee soorten niet bij elkaar te huisvesten, is te lezen in ‘gedrag’.
Het parapokken virus kwam voor het eerst voor in East Anglia (gelegen in Engeland) in 1980, sindsdien heeft het virus zich verspreid over de gehele wereld. Er is veel onderzoek gedaan naar de ziekte maar tot nu toe nog weinig over bekend. In Engeland is vastgesteld dat het bij de ziekteverwekker zou gaan om het parapokken virus. Dit schijnt verwant te zijn aan het myxomatosevirus bij konijnen. Er is echter geen sprake dat konijnen en eekhoorns elkaar wederzijds kunnen besmetten.
Het parapokken virus uit zich in verkleuringen van de huid, kale plekken, gezwollen oogleden en de aanwezigheid van grote aantallen parasieten in de vacht. Later in het ziektestadium wordt de eekhoorn erg lusteloos. De ziekte kan dodelijk zijn maar dit is niet altijd het geval. Na het krijgen van de ziekte is er geen sprake van immuniteitsopbouw, dit houdt in dat de eekhoorn de ziekte opnieuw kan krijgen nadat hij deze al eens gehad heeft. Er is tot nu toe niets bekend wat de ziekte kan genezen.

Coccidiose (Elmeria Sclurorum)
Coccidiose wordt veroorzaakt door inwendige parasieten (protozo). Deze parasieten hechten zich in de darmwand en slijmvlies en vernielen daar de darmvlokken. De ziekte is vooral te herkennen door hardnekkige diarree, daarnaast kunnen de parasieten of eitjes van parasieten ook in faeces gevonden worden. Middels een mestonderzoek kan dit achterhaald worden. Coccidiose kan bestreden worden. Ter bestrijding zijn er diverse middelen op de markt, eekhoorns kunnen het beste twee keer per jaar preventief behandeld worden, zodat coccidiose voorkomen wordt.

Parasieten
Eekhoorns, kunnen evenals andere dieren verschillende endo en ectoparasieten bij zich dragen. De meest voorkomende zijn luizen, vlooien, mijten, wormen en teken. Deze kunnen allen behandeld worden. Bij de dierenarts of in dierenwinkels zijn verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar om deze ziekteverwekkers uit te schakelen. Specifieke producten voor eekhoorns zijn echter niet verkrijgbaar, aangezien het niet legaal is om deze dieren te houden. Andere producten voor konijnen, ratten en fretten kunnen als alternatief gebruikt worden. Bespreek dit echter wel met de dierenarts zodat er geen schade kan worden berokkend aan de eekhoorn.