Gezondheid Chinchilla

Gezondheid

Chinchilla’s hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid en hebben een hoge weerstand. Ziekten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde verzorging. Tocht, vocht, bedorven of verkeerd voedsel, verkeerde huisvesting of beschimmeld hooi kunnen chinchilla’s ziek maken. De ogen zijn een zeer belangrijke graadmeter voor de gezondheid. Een gezonde chinchilla kijkt helder uit zijn ogen. Waterige, tranende ogen die dof staan geven aan dat de chinchilla niet gezond is.

Ziekten

  • Diarree: De meest voorkomende aandoening bij chinchilla’s is diarree. Het kan ontstaan door het geven van teveel groenvoer of fruit, verkeerd voer, of het abrupt overschakelen van het ene voer op het andere. Ook vochtig of beschimmeld hooi, algen in de waterfles of te veel eten kunnen diarree veroorzaken. Wanneer de chinchilla een lichte vorm van diarree heeft, zal het dier gewoon uitwerpselen in de vorm van keutels geven, alleen worden deze keutels door de dieren heel makkelijk fijn getrapt. Geef in dat geval een ruime hoeveelheid hooi, in combinatie met (gedroogd) witbrood, beschuit, soepstengels of rijstwafels. Geef een paar dagen geen chinchillapellets. Als de chinchilla een ernstige vorm van diarree heeft, kan Karlbadzout gegeven worden. Dit zout helpt de verstoorde darmfunctie weer normaal op gang te brengen. Voeg 6,5 gram zout Karlbadzout aan 1 liter water toe. Bij zware diarree is de chinchilla ernstig ziek. De ontlasting is vloeibaar en slijmerig. De chinchilla is lusteloos en wil niks eten. Breng het dier in dat geval meteen naar de dierenarts.


  • Verstopping: Verstopping wordt veroorzaakt door stress, verandering van dieet, overvoeding of teveel lekkers. Ook kunnen verveling, eenzaamheid en gebrek aan beweging verstopping veroorzaken. Deze laatste drie kunnen verholpen worden door een tweede chinchilla erbij te nemen en door te zorgen voor een groot hok met veel knaag- en klimmogelijkheden. Bij lichte verstopping helpt Karlsbadzout heel goed. Voeg 6,5 gram aan 1 liter water toe. Dit zout helpt de verstoorde darmfunctie weer op gang te brengen. Wanneer de chinchilla een verstopping heeft, wacht dan niet te lang om naar de dierenarts te gaan. Geheel afgesloten darmen leiden tot sterfte van de chinchilla.


  • Verkoudheid en longontsteking: Tocht is één van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid en longontsteking. Chinchilla’s kunnen kou redelijk verdragen, maar kou in combinatie met vocht leidt eveneens tot verkoudheid. Bij verkoudheid niest de chinchilla en het dier krijgt een natte neus. Als de verkoudheid ernstiger wordt, gaat het dier reutelend ademen en komt er veel meer nattigheid uit de neus. In dat geval kan het dier het best naar de dierenarts gebracht worden. Een chinchilla met verkoudheid of longontsteking dient in een tochtvrije, warme ruimte gehouden te worden (22 tot 25°C).


  • Parasieten: Chinchilla’s hebben zelden parasieten. De vacht van de chinchilla is zo dicht dat parasieten daar geen overlevingskans hebben. De enige parasiet waar de chinchilla last van kan hebben is de oormijt. Deze is zeer besmettelijk. Een chinchilla met oormijt zal veelvuldig aan het besmette oor krabben. Ook zal het dier met de kop scheef gaan zitten. De dierenarts zal hiervoor een milde oorcleaner voorschrijven. Helpt dit niet, dan is er een sterker middel nodig.


  • Olifantstanden: Knaagdieren hebben tanden die altijd doorgroeien. Door het vele knagen slijten de tanden vanzelf af. Doordat de tanden van de onder- en bovenkaak normaal gesproken op elkaar staan, groeien deze niet te snel. Wanneer een tand scheef staat, kan deze door blijven groeien. Met zo’n lange tand kan het dier niet meer eten en zal uiteindelijk aan hongerdood sterven. Als het dier slecht eet, dient eerst zijn bek gecontroleerd te worden. Heeft de chinchilla een olifantstand, dan kan de dierenarts die afknippen. De kans op olifantstanden kan verminderd worden door voldoende knaagmateriaal in de kooi te leggen.


  • Gezwel/abces: Chinchilla’s hebben weinig last van gezwellen. Als die zich wel voordoen is het meestal op latere leeftijd. De meest voorkomende gezwellen zijn aan de melkklieren van vrouwtjes. Een gezwel kan ook het gevolg zijn van huidkanker. Deze vormen kunnen wel geopereerd worden, maar dit is meestal niet zinvol gezien de hoge leeftijd van het dier.
    Een abces wordt veroorzaakt door een onderhuidse infectie en kan door de dierenarts eenvoudig worden opengesneden en schoongemaakt als hij rijp is.
    Wanneer de chinchilla een gezwel of abces heeft, ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Te lang wachten verergert de situatie alleen maar, zowel bij een gezwel als bij een abces.


  • Krampen: Het kan voorkomen dat een chinchilla rustig zit en opeens neervalt en geen controle meer heeft over zijn bewegingen. Het dier schokt erg met zijn lichaam en ademt zeer snel. Na een tijdje worden de bewegingen minder en na 5 à 10 minuten loopt het dier weer gewoon rond. Deze spierkrampen komen het meest voor bij de plotselinge overgang van rust naar beweging. Vooral zwangere vrouwtjes hebben hier last van. Het geeft aan dat er een vitamine B of kalktekort is. Vitamine B kan bij de dierenarts gehaald worden. Kalkgebrek kan voorkomen worden door het geven van een kalksteen of kalktabletten. Het gevaarlijke van deze aanvallen is dat hart het soms niet aan kan en dat het dier erin blijft.