Gezondheid Fret

Algemeen

Een zieke fret is vaak te herkennen aan zijn gedrag. Hij is lusteloos en slaapt veel. Daarnaast zijn er nog andere kenmerken: de oogjes zijn waterig en half open, hij heeft een vuile neus en hij heeft raar gekleurde uitwerpselen. Het is dan het beste om naar een dierenarts te gaan. Ook als de fret diaree heeft of braakt. Natuurlijk is een dagje diaree niet ernstig, en ook een keertje braken is niet erg.

Ook bij overmatige haaruitval, pijn, veel krabben en kwijlen, weinig of juist veel drinken, veel plassen en snel moe zijn, moet je naar de dierenarts gaan.

Ziekte

Inenten
In de eerste weken van zijn leven krijgt een pup antistoffen van de moeder mee via de moedermelk. Wanneer de antistoffen verdwijnen krijgen de pups hun eerste enting.

Entschema,
Met negen weken: hondenziekte en ziekte van Weil
Met veertien weken: hondenziekte en ziekte van Weil
Elk jaar: hondenziekte en ziekte van Weil

Castreren
Als je een fret alleen als huisdier houdt en er niet mee gaat fokken is het noodzakelijk dat je ze laat castreren, ook het vrouwtje. Een moertje (vrouwtjesfret) wordt namelijk loops in het voorjaar en blijft dan loops tot ze gedekt wordt. Als je haar niet laat dekken verliest ze teveel bloed. Dit bloedverlies leidt tot een beenmergdepressie of bloedarmoede. Het vrouwtje kan hier uiteindelijk dood aan gaan. Castreer het moertje wanneer ze acht à negen maanden oud is.
Een loops vrouwtje herken je aan het formaat van de vulva. Deze is dan zo groot als een koffieboon. Verder verspreidt het moertje een sterke muskusgeur.
Wanneer het moertje gecastreerd is zal de geur minder sterk worden.

Wanneer een ram (mannetjesfret) nog niet gecastreerd is, kan hij zich vervelend gaan gedragen tegenover andere fretten. Daarnaast zal hij een sterke geur verspreiden. Wanneer de ram gecastreerd is zal de geur met minstens 80% afnemen.

Oormijt
Oormijten zijn kleine beestjes die zich met grote getale in de gehoorgang van de fret nestelen en zijn erg besmettelijk. Als je fret oormijt heeft merk je dit doordat de oortjes vervuild zijn met bruin smeersel. De fret zal dan veel aan zijn hoofd en oren krabben. Wanneer de oormijt niet bestreden wordt, kan deze het trommelvlies van de fret beschadigen.
Wanneer je fret last heeft van mijten kun je het beste naar de dierenarts gaan.
Oormijt kan goed behandeld worden met Stronghold roze, een middel tegen parasieten bedoeld voor jonge katjes en hondjes. Een pipetje moet tussen de schouderbladen van de fret leeggedrukt worden.

Tumoren
Bij fretten (met name vanaf zes jaar) komen wat vaker bijniertumoren en insulinomen (alvleeskliertumoren) voor. De fretten hebben dan haarverlies, last van benauwdheid, zijn traag en sloom en de achterhand kan omvallen. Met goede medische behandeling zijn deze ziektes te overkomen.

Hondenziekte
Hondenziekte ontstaat wanneer een fret in contact komt met een besmette hond of fret. Zeven tot tien dagen na de besmetting heeft de fret minder honger, heeft hij koorts en oog en neusuitvloeiingen. Onder de kin, rond de anus en in de liezen ontstaat eczeem. Binnen twee tot vijf weken sterft de fret. Behandeling heeft bijna nooit zin, vandaar dat hiertegen gevaccineerd wordt.

Ziekte van Weil
De ziekte van Weil wordt overgedragen door de urine van ratten. Het is dodelijk voor de fret, maar ook voor de mens.