Gezondheid Zand Wallabi

Gezondheid

Een gezonde wallabi kijkt helder en alert uit zijn ogen. De vacht is schoon en glad en ook de buidel wordt door het dier goed schoongehouden. Een gezonde wallabi heeft een lichaamstemperatuur van 35 tot 36,5°C, een hartslagfrequetie van 60 tot 150 slagen per minuut en een ademhalingfrequentie van 10 tot 30 ademhalingen per minuut.

Ziekten

  • Ectoparasieten: De zand wallabi kan gastheer zijn van verschillende ectoparasieten, zoals teken, vlooien en mijten. Een wallabi met parasieten krabt zichzelf veel en heeft daardoor soms korsten op de huid. De wallabies kunnen met speciale middelen behandeld worden om de parasieten te verwijderen.


  • Endoparasieten: Een zand wallabi kan verschillende endoparasieten hebben, zoals lintwormen, rondwormen en platwormen. De symptomen zijn gewichtsverlies en verminderde eetlust. Uiteindelijk gaan de dieren dood als er niks aan gedaan wordt. De wallabies kunnen behandeld worden met speciale middelen tegen endoparasieten.


  • Coccidiose: Coccidiose wordt veroorzaakt door de protozoa van het geslacht Eimeria. Symptomen van coccidiose zijn depressie, loomheid, verminderde eetlust, plotseling gewichtsverlies door uitdroging, overvloedige zwarte of donkerbruine stinkende diarree en in veel gevallen gaan de dieren dood. Wallabies met coccidiose kunnen behandeld worden met medicijnen. Zorg in ieder geval altijd voor een schoon en goed onderhouden verblijf, vooral bij de voeder- en drinkplaatsen. Het voer mag niet op de grond liggen en er mogen niet te veel dieren in een verblijf gehuisvest worden.


  • Toxoplasmose: Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de protozoa Toxoplasma gondii. Het wordt overgedragen door katten. Wallabies kunnen besmet worden door het eten van hooi dat vervuild is met besmette ontlasting van de katten. Katten laten hun ontlasting achter tussen opgeslagen hooi of midden in het gras in het verblijf. Symptomen van toxoplasmose kunnen zijn: ademhalingsproblemen, lusteloosheid, stuiptrekkingen, diarree, wankelen, rondjes draaien, plotselinge blindheid, verlamming of de dieren gaan plotseling dood. Toxoplasmose kan behandeld worden, maar de dieren gaan vaak al dood voordat de diagnose gesteld is. Dieren die blijven leven, zullen meestal alsnog geëutaniseerd worden, omdat de ziekte op latere leeftijd terug kan komen. Het is belangrijk dat katten niet in het verblijf en de voedselopslagplaats kunnen komen, zodat besmetting voorkomen kan worden.


  • Necrobacillose: Necrobacillose kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën, gepaard met slechte hygiëne, te veel wallabies in een verblijf, een slecht dieet dat te veel zacht voedsel bevat of een slechte tand. De bacteriën dringen zich door het tandvlees van de wallabi, waarna ze het kaakbeen en tandvlees beschadigen. Symptomen van necrobacillose zijn zwellingen van de kaak, lippen, tong en gezicht, gewichtsverlies en overmatige speekselproductie. Ook kan het kaakbeen gaan rotten en de tanden kunnen uitvallen. Het dier kan soms behandeld worden met medicijnen of door de geïnfecteerde tand of het kaakbeen operatief te verwijderen, maar meestal is de beste oplossing het dier te euthanaseren.


  • Pneumonie: Pneumonie ontstaat meestal bij jonge wallabies die koude melk krijgen of melk in de longen krijgen wanneer ze met de hand opgevoed worden. Vaak gaat het gepaard met de bacterie Pseudomonas sp., Klebsiella sp., of Escherichia coli. Symptomen zijn verminderde eetlust, hoesten na de flesvoeding, moeilijkheden met drinken en moeilijk ademhalen of hijgen. Dieren met pneumonie kunnen met medicijnen behandeld worden.


  • Salmonella: Salmonella wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella sp. Symptomen zijn diarree, uitdroging en lusteloosheid. Het dier kan behandeld worden met antibiotica. Zorg altijd voor een goede hygiëne om salmonella te voorkomen.


  • Tetanus: Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie dringt het lichaam binnen via een wond. Symptomen zijn aanhoudende samentrekkingen in de spieren, onstabiel lopen, verminderde eetlust door stijve kaken, kwijlen, opgezette neus, moeilijk ademhalen en sterfte. Tetanus kan behandeld worden met medicijnen. Om tetanus te voorkomen dienen wallabies ingeënt te worden zodra ze vast voedsel beginnen te eten.


  • Kangoeroepokken: Kangoeroepokken worden veroorzaakt door het pokkenvirus en worden overgedragen van dier op dier via bijtende insecten, zoals muggen. Symptomen zijn een soort wratten op de poten, staart en gezicht. Normaal gaan de pokken vanzelf weg en is er geen behandeling nodig. Een vitamine A injectie in de spieren kan de genezing bevorderen. Wanneer de pokken het eten en bewegen belemmeren, kunnen ze operatief verwijderd worden. Er is geen preventie tegen kangoeroepokken.