Handling Gerbil

Algemeen

Wanneer gerbils er nog niet aan gewend zijn door mensenhanden te worden opgetild, ervaren de dieren dat als zeer beangstigend. Benader gerbils daarom voorzichtig als zij het niet gewend zijn.

Vangen en Fixeren

Een gerbil kan opgepakt worden door het dier met één hand op te scheppen. De andere hand kan er dan als een ‘dekseltje’ overheen gelegd worden, om te voorkomen dat het dier ontsnapt. Ook kunnen gerbils aan de staartaanzet, dus dicht tegen het lichaam, opgepakt worden, terwijl het dier met de andere hand tegelijkertijd ondersteund wordt. Pak een Mongoolse gerbil nooit aan het uiteinde van de staart of halverwege de staart, maar ook niet aan de staartwortel zonder het dier te ondersteunen. De staart breekt makkelijk af en groeit nadien niet meer aan. Wanneer gerbils erg wild zijn, kunnen de dieren beter met een leeg jampotje opgeschept worden. Het is belangrijk om de gerbil zo snel mogelijk te pakken. Van een lange jacht kunnen de dieren namelijk helemaal van slag raken.

Transport

Gerbils kunnen het best vervoerd worden in een transportbakje, dat verkrijgbaar is bij de dierenspeciaalzaak. Een kartonnen doos is geen geschikte oplossing, omdat een gerbil deze makkelijk kapot knaagt.