Huisvesting Gerbil

Omheining

Traliekooi
Een traliekooi bestaat uit een plastic onderbak met daarop een kap van metalen tralies. Het grootste voordeel van dit type verblijf is de goede ventilatie: er kan van alle kanten frisse lucht bij de dieren komen. Hier staat wel tegenover dat hetzelfde geldt voor tocht. Een ander voordeel is dat dit soort bak heel licht is en eenvoudig schoon te maken. Een nadeel is echter dat de onderbak meestal niet hoog is en dat gerbils bij het graven gemakkelijk zaagsel over de rand gooien. Met een traliekooi is dat vrijwel niet te voorkomen. Daarom is dit type verblijf voor gerbils minder geschikt.

Plastic of glazen bak
Een glazen bak met daarbovenop een kap van gaas of tralies is het meest geschikt voor de huisvesting van gerbils. Vaak wordt hier een aquarium voor gebruikt. De kap van gaas of tralies zorgt tevens voor een goede ventilatie. Een plastic of glazen bak met een deksel van gaas is minder geschikt. De dieren hebben weliswaar geen last van tocht, maar de ventilatie is niet optimaal. Hierdoor dient de bodembedekking regelmatig verschoond te worden. Kunststof bakken hebben als nadeel dat deze nogal snel lelijk worden, omdat er veel krassen op komen. Bovendien kan de plashoek uitbijten en ruw worden, zodat die plek steeds moeilijker schoon te maken wordt.

Laboratoriumbak
Een andere mogelijkheid is een laboratoriumbak. Dit is een vrij lage van kunststof, waarop een metalen rooster ligt. Het nadeel is dat deze bakken vaak zo laag zijn, dat een gerbil er nauwelijks in kan staan of klimmen. Voor het welzijn van gerbils zijn dergelijke bakken dus ongeschikt.

Vloer

Gerbils graven graag. Gebruik daarom als bodembedekking een dikke laag zand van ongeveer 10 cm, vermengd met houtschaafsel en hooi. Daarnaast dient een goed absorberende en stofvrije bodembedekking gebruikt te worden, zoals houtkrullen. Ook dient er altijd voldoende nestmateriaal in het verblijf aanwezig te zijn, zoals hooi.

Onderhoud en verzorging

Gerbils scheiden weinig urine af en de uitwerpselen zijn droog. Het is daarom voldoende de kooi één keer per maand helemaal schoon te maken. Controleer wel regelmatig het strooisel. Wanneer dit vervuild is, dient het verwijderd te worden en dient er nieuw strooisel toegevoegd te worden. Was het voerbakje en de waterfles elke week af. Het drinkwater dient dagelijks ververst te worden. Ook etensresten die kunnen bederven, zoals stukjes groente, dienen dagelijks weggehaald te worden. Controleer of er voldoende knaag- en nestmateriaal aanwezig is in het verblijf en vul dit eventueel aan als dat nodig is. Gerbils hebben beweging nodig. Laat de dieren daarom een paar keer per week, op vaste tijden, vrij rondlopen in huis.

Omgeving

Kies voor de kooi van de gerbils een lichte, droge standplaats uit. Fel zonlicht en tocht dienen voorkomen te worden. De optimale omgevingstemperatuur bedraagt 18-24°C bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 50%.

Maten

De minimale afmetingen voor het verblijf van drie gerbils zijn 60 x 40 x 30 cm (l x b x h). De minimale grondoppervlakte per gerbil is 750 cm2.