Huisvesting Grasparkiet

Omheining

De grasparkiet wordt meestal alleen of met een paar in een kooi binnen gehouden. Parkieten moeten een hoge kooi hebben met veel horizontale spijlen. In de kooi moeten zitstokken, nog wat speelgoed, een voerbakje en een drinkbakje zijn, die niet door uitwerpselen bevuild kunnen worden. En verder stelt hij een vers wilgentakje op prijs, om op te knagen en op te bijten.
Een vogelbadje zal de parkiet ook waarderen. Laat het badje echter niet de gehele dag hangen want dan gaat de parkiet mogelijk vervuild water drinken nadat hij zich heeft gewassen.

Vloer

De bodem wordt bedekt met Corbo, beukenhout of schelpenzand. De voorkeur gaat uit naar Corbo (maïskorrel) omdat dit stofvrij is en heel goed absorbeert.

Onderhoud

Eenmaal per week moet de hele kooi (dus ook de zitstokken) een schoonmaakbeurt hebben. Als de parkiet vrij door de kamer mag vliegen, zorger dan voor dat hij niet van de planten kan eten omdat sommige giftig zijn. Let ook op dat de parkiet niet tegen de ramen vliegt, dit is soms direct fataal. Er zijn eventueel speciale stickers te verkrijgen om dit te voorkomen. Tijdens de schoonmaakbeurt dient men ook evt. defecten aan de kooi te repareren, dit kan schade aan het dier voorkomen.

Omgeving

Zet de kooi op een hoge plaats, bijvoorbeeld op een tafel of kast maar niet té hoog omdat het boven in de kamer vaak warm en benauwd is, en let er op dat hij niet in de zon en/of op de tocht komt te staan.
Vogeltjes kunnen heel slecht tegen Tefal, het spul wat op pannen zit. De kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Als men in de kamer gaat gourmetten of zo, zet dan de kooi weg

Maten

Een nestkastje heeft doorgaans de afmetingen van 15 X 15 X 25 cm.
De kooi moet zo ruim mogelijk zijn, maar minstens 35 cm hoog en een bodemmaat hebben van ten minste 40x25 cm.