Huisvesting Hangbuikzwijn

Maten en vloeroppervlakte

Voor een hangbuikzwijn is een hok van 2m bij 1,50m minimaal, zeker wanneer het dier er de meeste tijd zal doorbrengen. Indien het varkentje meestal binnen zit en maar af en toe buiten komt, kan eventueel ook een groot hondenhok gebruikt worden. Wanneer meerdere hangbuikzwijnen samen gehouden worden is het raadzaam per varken de ruimte van 2m bij 1,50m te voorzien.

Zorg voor een goede bodem (hout of beton), waar geen kou of tocht kan doordringen. Een houten bodem, die van zichzelf isolerend is, zet je het best een stukje van de grond, bijvoorbeeld op betonblokken, zodat deze niet doordrenkt kan worden van het vocht.

Maak, indien mogelijk, dubbele wanden en bodem (isolerend). In de winter kan je best plastic gordijnen aan de in- en uitgang maken om de tocht buiten te houden.

Omgeving en omheining

Als je biggetjes wil moet je ervoor kunnen zorgen dat de beer een tijd apart gehouden kan worden. Dit kan door de hangbuikzwijnen van een zogenaamd 'binnenhok' te voorzien. Een binnenhok is eveneens handig voor het voederen of voor bijvoorbeeld medische behandelingen.

Leer ofwel je hangbuikzwijn op een kattenbak te gaan, of zijn behoeften in te houden. Zorg voor een buitenloop, of als dat niet kan, een aantal wandelingen per dag. Zorg er ook voor dat er voldoende daglicht in het verblijf kan vallen.

Onderhoud en verzorging

Let erop dat het hok vocht- en tochtvrij is, en makkelijk te reinigen en te ontsmetten. Het is ook belangrijk dat het hok goed gelucht kan worden.

Als bodembedekking dient een dikke laag stro te liggen, 35 cm dik is een goede richtlijn voor een betonnen vloer. Varkens vinden het heerlijk zich daar een plekje in te wroeten en zich te nestelen. Het is ook erg isolerend. Ook al wordt het stro niet bevuild door de varkens, het is zeker wel nodig om tijdig (om de 2 à 3 weken) het stro te ruimen en een verse laag stro neer te leggen.

Na het reinigen van de stallen waarbij men allerhande infectiehaarden zoals mest, voederresten, larven van insecten e.d. wegruimt, dient een grondige ontsmetting te gebeuren. Zowel bij het reinigen als bij het ontsmetten is de werkwijze zeer belangrijk.
De volgende stappen dienen genomen te worden:
  • Vuil verwijderen

  • Inweken met water

  • Inweken met ontsmettingsmiddel

  • Schoonmaken