Huisvesting Vuurbuikpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de vuurbuikpad is een vivarium van 90 x 40 x 40 cm (l x b x h) groot genoeg voor het houden van zes tot acht exemplaren. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn. Het watergedeelte moet 40 x 40 cm zijn en 3 cm diep.

Omgeving en omheining

Het substraat (de bodembedekking) moet vijf tot acht cm diep zijn. Deze moet bestaan uit een losse, zandige aarde, bedekt met een laag veenmos op het landgedeelte. Het land- en water gedeelte moet scheiden worden door een 5 cm hoge scheidingswand.

Voor de vuurbuikpad moeten verscheidene schuilplaatsen van kurkschors aanwezig zijn. Planten kunnen naar eigen keuze geplaatst worden. In het zwembassin moet waterpest aanwezig zijn.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur in het vivarium voor de vuurbuikpad moet overdag tussen 18 en 25°C zijn en ’s avonds tussen 12 en 15°C. Er moet 14 uur per dag belicht worden. Het substraat moet vochtig gehouden worden door te sproeien.

In de koelere winterperiode houden vuurbuikpadden een winterslaap. In de periode moet een dikke laag substraat en mos aanwezig zijn, waar de vuurbuikpadden zich in kunnen graven. Er moet een normale belichting zijn, gedurende de normale daglicht uren. De Bombina orientalis en de Bombina maxima moeten 8 tot 12 weken bij een temperatuur van 10°C gehouden worden en de Bombina bombina en de Bombina variegata moeten 8 tot 12 weken bij een temperatuur van 4 tot 6°C gehouden worden.