Bijttechniek murenen

26september2007
Bron: nrc.nl
Murenen zijn aalachtige vissen die met name in subtropische wateren voorkomen. Het zijn roofvissen die vaak in nauwe holtes verstopt zitten. Ze zijn berucht om hun aanvallen op vingers van duikers wanneer die in zo’n holletje verschijnen. Wanneer de dieren echter met rust gelaten worden valt het met die aanvallen wel mee.
Bij murenen is nu een geheel nieuwe bijttechniek ontdekt. Zij hebben twee paar kaken net als overigens veel andere vissen. De voorste kaken heten mondkaken en de achterste kaken heten keelkaken. Deze keelkaken kunnen bij murenes tot ver in de bek naar voren komen om een prooi vast te grijpen en naar binnen te trekken. Zo kan de murene relatief grote prooidieren grijpen. Eerst wordt de prooi met de mondkaken vastgepakt. Dan komen de keelkaken naar voren en die grijpen de prooi vast. De mondkaken laten los en de keelkaken trekken de prooi naar achteren. Dan pakken de mondkaken het weer over, enzovoort. Zo wordt de prooi de slokdarm in geschoven.

Deze techniek was nog nooit eerder bij een gewerveld dier beschreven. Biologen Rita Mehta en Peter Wainwright van de University of California in Davis hebben hem ontdekt en gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature.