Japanse serow

05maart2008
In Zoo Parc Overloon heeft de vrouwelijke Japanse serow of bosgems gezelschap gekregen van een mannetje. Het mannetje komt uit een dierentuin in Oostenrijk. De introductie van de dieren is goed verlopen.
Zoo Parc Overloon hoopt nog dit jaar op jonge Japanse bosgemsjes.
De Japanse serow Capricornis crispus of Japanse bosgems is kleiner dan de gewone bosgems. De dieren worden zo´n 80 centimeter hoog schouderhoogte en wegen zo´n 20 kilo.
De vacht is heel dicht. Op de rug zijn de heren verschillend gekleurd, van wit tot paarsachtig zwart. De poten zijn bruin of zwart van kleur. Sommige dieren hebben een donkere ´kraag´ rond de nek. Onder de kin zit een witte ´baard´ die uitloopt langs de keel en over de kaken. De oren zijn lang en puntig en bedekt met lang, donker haar. De neusbrug is donker en kaal. Zowel de mannen als de vrouwen hebben korte hoorns (zo´n 10 centimeter) die naar achteren buigen. De dieren leven in het wild in Japan, in dichte bossen op heuvelhellingen boven de 1000 m. Het zijn dagdieren die fourageren in de ochtend en namiddag en de rest van de dag rusten op een beschutte plek. Bladeren, spruiten en eikels horen tot de voedingmiddelen in het wild.
De Japanse serows leven solitair, in paartjes of in kleine familiegroepen. Het terrein wordt afgebakend met een heldere vloeistof die naar azijn ruikt. Dit wordt aangemaakt in een klier vlak voor de ogen. Zowel de mannen als de vrouwen produceren dit kliervocht.
De status van de dieren is ´niet bedreigd´ op dit moment.