Kafferbuffeltweeling

16april2008
Bron: zooantwerpen.be
De Zoo Antwerpen werd kort geleden verrast met een unieke geboorte: een kafferbuffel tweeling. De ouders zijn moeder Yama en vader Husjan. In de geschiedenis van de Zoo is dit nog nooit voorgekomen.
Bij dergelijke grote zoogdieren wordt ook in het wild zelden een tweeling geboren. Yama zorgt goed voor haar twee kalfjes. Zij heeft al vaker geworpen en de verzorgers verwachten dan ook geen problemen met deze kleintjes. Het geslacht van de kalfjes is nog niet bekend, maar de verzorgers vermoeden dat het om twee vrouwtjes gaat.

De kafferbuffel (Syncerus caffer) of Afrikaanse buffel komt in het wild voor in Zuid en Oost Afrika, ten zuiden van de Sahara. Zowel koeien als stieren hebben zware geribbelde hoorns die uit de schedel naar beneden en daarna weer omhoog groeien. Deze hoorns zijn geduchte wapens.
Kafferbuffels leven in kuddes van enkele honderden dieren. In de regentijd kunnen de kuddes samengaan tot kuddes van duizenden dieren. In deze kuddes leven voornamelijk vrouwtjes en hun nakomelingen. Stieren verblijven in vrijgezellengroepen.

Deze buffels kunnen zich erg agressief en onvoorspelbaar gedragen maar zijn gewoonlijk vreedzaam wanneer ze met rust gelaten worden. Wanneer een kudde aangevallen wordt door roofdieren gaan de volwassen dieren in een kring staan en beschermen zo de kalveren en de gehandicapte dieren.

Buffelkalveren worden geboren na een draagtijd van 340 dagen. De jongen worden tot wel een jaar gezoogd, daarna gaan ze over op gras. In het wild wordt voornamelijk gras gegeten, aangevuld met bladeren. Het dieet van de buffels in de Zoo bestaat uit gras, bieten, runderbrok en hooi.

In de Zoo Antwerpen is een groep van 9 kafferbuffels gehuisvest.