Brulapen in BestZOO

28mei2008
Bron: bestzoo.nl
Sinds kort zijn in BestZOO twee nieuwe bewoners te zien en vooral te horen. Een koppel zwarte brulapen heeft hier hun intrek genomen. De dieren zijn afkomstig uit andere Europese dierentuinen.
Ondanks de naam zwarte brulaap (Alouatta caraya) is alleen het mannetje zwart. Het vrouwtje is crèmekleurig. Pepe, het mannetje, komt uit een Duitse dierentuin en Naween, het vrouwtje, uit een Franse. Achter de schermen hebben de dieren al een tijdje aan elkaar, aan hun nieuwe verblijf en de nieuwe verzorgers kunnen wennen. Sinds kort zijn ze ook al samen in hun nieuwe buitenverblijf te zien. Naween begint Pepe al te vlooien, dus de kennismaking lijkt aardig gelukt.

Zwarte brulapen horen tot de familie van de grijpstaartapen. In het wild komen de dieren voor in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. De dieren leven in groepsverband, meestal in groepen van 7 tot 9 dieren. Na een draagtijd van zo’n 187 dagen wordt een jong van ongeveer 125 gram geboren. Dit jong blijft twee jaar bij de moeder. Overigens hebben alle jonge brulapen dezelfde kleur als de moeder. Jongensaapjes krijgen pas na drie jaar zwarte haren.
Volwassen dieren zijn tussen de 50 en 65 cm groot en de staart heeft ongeveer dezelfde lengte. De staart is heel praktisch bij het voortbewegen in de bomen, deze wordt als een vijfde arm gebruikt. In het wild kunnen brulapen tussen de 15 en 20 jaar oud worden.

Brulapen leven hoog in de bomen en komen eigenlijk alleen op de grond om water te drinken. Dit doen ze dan door vocht op hun hand te doen en dat dan op te likken.
Brulapen zijn bladeters, maar lusten ook wel fruit. Blad is voedsel met weinig energie. Hierdoor zijn de dieren niet heel actief en bewegelijk. Ze wandelen liever dan dat ze rennen, ze klimmen liever dan dat ze springen. En verder wordt er veel gerust en in de zon gezeten.
Hun naam danken brulapen aan het geluid dat de mannetjes voortbrengen. Het lage, constante geroep lijkt een beetje op het gebrul van een leeuw. Het meest wordt er gebruld rond zonsopgang en dit geluid kan wel 5 km ver dragen. De functie van het gebrul is laten weten waar je zit en zo conflicten met andere troepen uit de weg gaan.

De foto is gemaakt in Bristol.