Weer gieren in Blijdorp

11juni2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
Na vijftien jaar heeft Diergaarde Blijdorp in Rotterdam weer een populatie gieren. De roofvogels komen uit Italië. Hier werden de dieren in 2005 in beslag genomen nadat ze het land waren binnengesmokkeld.
De groep bestaat uit zes Rüppells-gieren en acht kapgieren. Beide zijn Afrikaanse gierensoorten. Gieren worden vaak gezien als de slechteriken in het dierenrijk. Maar gieren zijn zeer goed samenwerkende dieren die een belangrijke rol vervullen in het ecosysteem.
Gieren zijn allemaal aaseters en hebben tot taak de (rottende) kadavers op te ruimen. Ze hebben geen scherpe klauwen zoals bijvoorbeeld adelaars en haviken en kunnen dus niet zelf doden. Het grootste deel van hun voedsel komt van dieren die gestorven zijn door ouderdom, ziekte, gebroken ledematen of doodgeboren jongen. Verschillende soorten gieren leven vreedzaam naast elkaar en vullen elkaar aan door hun verschillende technieken van foerageren. Zo heeft de oorgier de sterkste snavel en kan als enige een stugge buffelhuid stuk trekken. Andere vale gieren wachten tot de oorgier klaar is met eten en kunnen dan hun gang gaan.

Kapgieren (Necrosyrtes monachus) zijn 65-70 cm hoog en hebben een vleugelspanwijdte van een kleine meter. Kapgieren leven in paren en groepen en ontwikkelen een zeer sterke band.
Rüppells gieren (Gyps rueppellii) zijn ongeveer een meter hoog en hebben een vleugelspanwijdte van zo’n 2.60 meter.
Een Rüppells gier is overigens de hoogst vliegende vogel ooit geweest: hij kwam in botsing met een vliegtuig op 11.278 meter hoogte boven Ivoorkust.

Wereldwijd gaat het niet goed met de gier. In landen als India, Pakistan en Nepal is de populatie met miljoenen afgenomen door medicijnvergiftiging. Steeds meer boeren behandelen hun zieke koeien met Diclofenac (pijnstiller en ontstekingsremmer). Dit middel is giftig voor gieren. In India is al meer dan 97 procent van de gieren verdwenen. Ook in Afrika gaat het niet goed met de gieren: hier zijn vergiftiging, jacht en stroperij de boosdoeners. In Europa gaat het de laatste jaren steeds beter met de gier.