Nieuwe regeling voor agressieve honden

24juni2008
Bron: minlnv
Minister Verburg van LNV wil een nieuwe regeling invoeren om te voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van agressieve honden. Deze nieuwe regeling moet de huidige Regeling Agressieve Honden (RAD) vervangen.
Volgens de RAD worden pitbullachtige honden in beslaggenomen en gedood. Ook is er een fokverbod en een verbod op het houden van deze honden. De RAD werd in 1993 ingevoerd nadat drie kinderen door pitbulls werden doodgebeten. De RAD is geëvalueerd door de commissie Van Sluijs, op verzoek van minister Verburg. De commissie concludeert dat de RAD niet effectief is omdat het aantal bijtincidenten niet verminderd is door de regeling. Pitbullachtigen zijn vaker dan andere honden betrokken bij bijtincidenten maar dat gaat maar om een klein deel van de pitbulls. De commissie vindt dat dit niet het doden van honden rechtvaardigt. Zij zien meer in voorlichting aan hondenbezitters en aan aanscherping van gemmentelijke APV’s (Algemeen Plaatselijke Verordening).
Minister Verburg neemt vrijwel alle aanbevelingen van de commissie over.
Toch vindt de minister dat elk bijtincident er één teveel is. Er wordt daarom een nieuwe regeling gemaakt. Deze regeling maakt het mogelijk dat elke agressieve hond met een schofthoogte van minimaal 35 centimeter onderworpen kan worden aan een gedragstest. Er wordt een nieuwe test ontworpen die de agressiviteit van de hond goed kan voorspellen. Honden die agressief gedrag vertonen waarbij uit de test blijkt dat dit in de aard van de hond zit kunnen alsnog gedood worden. De test moet door een gedragsdeskundige afgenomen worden.
Burgemeesters krijgen een grote rol bij het naleven van deze nieuwe regeling. Zij kunnen op basis van het bestuursrecht honden in beslag laten nemen en onderwerpen aan de test. In ernstige gevallen kan ook gebruik gemaakt worden van het Wetboek van Strafrecht.