Plan van Aanpak Paardenwelzijn

21januari2009
Bron: minlnv.nl, dierenbescherming.nl
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontving op 13 januari het Plan van Aanpak Paardenwelzijn uit handen van de Sectorraad Paarden van LTO. Dit Plan is een vervolg op de Nota Dierenwelzijn die ruim een jaar geleden uitgebracht werd.
In die Nota stond dat er een Plan van Aanpak moest komen voor de paardensector in Nederland. De sectorraad is gevraagd om met welzijnsmaatregelen te komen op het gebied van huisvesting, voeding, training en transport. Er zijn ook nog hoofdstukken over fokkerij en paraveterinaire beroepen aan toegevoegd. De aanpak van minister Verburg is dat de verantwoordelijkheid voor het houden van dieren bij de houders zelf ligt. De Sectorraad paarden is een stichting die optreedt namens de paardensport, de fokkerij en ondernemers.

In het Plan van Aanpak wordt beschreven hoe het welzijn van paarden in Nederland verbeterd kan worden. Paarden moeten zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Verder wil de Sectorraad dat er geen ongeoorloofde middelen gebruikt worden, dat dieren niet verwaarloosd worden en dat het couperen van staarten verboden wordt.
Bij het in ontvangst nemen van het Plan meldde de minister dat ze gaat onderzoeken hoe zij het couperen van paardenstaarten kan uitbannen.

Er is ook gevraagd om subsidie voor het opzetten voor een Hippisch Kenniscentrum. Dit centrum moet alle beschikbare kennis op het gebied van paarden bundelen.
De minister zal in februari reageren op het plan van de Sectorraad.

De Dierenbescherming kan zich overigens niet helemaal vinden in het plan van de Sectorraad. Er worden wel goede punten genoemd, maar de echt heikele punten zijn weggelaten. Volgens de Dierenbescherming heeft de Sectorraad te weinig oog voor de praktijk gehad.