Wilde honden

04februari2009
Bron: safaripark.nl
De jonge Afrikaanse wilde honden in Safaripark Beekse Bergen laten zich sinds kort regelmatig aan de bezoekers zien. De zes pups hebben zich zo’n twee maanden schuilgehouden in hun nest maar gaan nu de buitenwereld verkennen.
Afrikaanse wilde honden (Lycaon pictus) zijn sociale dieren. De dieren leven in een troep van een aantal mannetjes en vrouwtjes. In het verleden werden er ook wel troepen van 100 dieren gevonden. De wilde honden jagen in ook met de troep. Door hun grote uithoudingsvermogen kunnen ze een prooi uitputten. Prooien zijn meestal middelgrote antilopesoorten maar zebra’s kunnen ze ook aan. Na de jacht eten de jagers hun buik vol. Een deel van deze buit wordt weer uitgebraakt voor de jongen en voor de volwassen dieren die op de jongen passen tijdens de jacht.

De zes pups in de Beekse Bergen, vijf mannetjes en één vrouwtje, zijn volgens de dierenarts kerngezond. Dit is extra goed nieuws want in het wild worden de dieren met uitsterven bedreigd.
Het leefgebied van de Afrikaanse wilde hond wordt steeds kleiner en er is steeds meer verkeer in Afrika. Ook de stroperij en besmettelijke ziektes die door huishonden overgebracht worden hebben een negatieve invloed op de populatie.
Stichting Vrienden van Safaripark Beekse Bergen ondersteunt projecten in Zimbabwe. Met deze steun worden onderzoek, voorlichtingsprogramma’s en een opvangcentrum in Zimbabwe gefinancierd.