Bijen

18februari2009
Bron: wageningenuniversiteit.nl
Onderzoekers van Wageningen UR hebben de Nederlandse bijenhouderij en de bestuiving door honingbijen en andere insecten geanalyseerd. Zij stellen dat de honingbij (die door mensen gehouden wordt) wordt bedreigd in haar bestaan.
Er zijn steeds meer jaren met grote bijensterfte. Dit treedt ook op bij ervaren imkers en de ziektebeelden die voorkomen veranderen ook. De onderzoekers concluderen dat dit geen natuurlijke ‘fluctuaties’ zijn die vanzelf over gaan.
Ook wordt in het rapport uitgebreid ingegaan op het belang van de honingbij voor de economie en voor de Nederlandse natuur. De honingbijen (zo’n 40 tot 80.000 volken die verspreid over het land gehouden worden) zijn zeer belangrijk voor de bestuiving van groenten, fruit en zaadgewassen. De totale waarde voor de Nederlandse economie wordt geschat op 1 miljard per jaar. Ook een deel van de wilde planten wordt door honingbijen bestoven. In het wild zijn die er nauwelijks meer en deze planten zijn dus ook afhankelijk van de door imkers gehouden bijen.

De onderzoekers pleiten ervoor dat er geld vrijgemaakt wordt voor onderzoek in de bijenhouderij en voor onderwijs (opleiden van nieuwe imkers). Ook moet er een breed gedragen ‘masterplan’ gemaakt worden om bestuivende insecten (honingbijen én andere insecten) en hun leefomgeving te beschermen.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van LNV.
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontving eind januari het onderzoekrapport ‘Visie Bijenhouderij en Insectenbestuiving’ uit handen van de onderzoekers.