Tien nieuwe amfibiesoorten

18februari2009
Bron: conservation.org, foto Marco Rada (CI)
In Colombia zijn recent tien nieuwe amfibiesoorten ontdekt. Deze ontdekkingen werden gedaan tijdens een expeditie van drie weken naar de bergachtige streek Tacarcuna in de regio Darien bij de grens met Panama. Het gebied wordt omschreven als een 'Ark van Noach'.
Een team van herpetologen en ornithologen identificeerde tijdens de expeditie ongeveer 60 soorten amfibieën, 20 soorten reptielen en bijna 120 soorten vogels. Van een groot deel van deze soorten wordt aangenomen dat ze nergens anders voorkomen. Dit gebied wordt geroemd om zijn biologische diversiteit. Historisch gezien slaat het gebied een brug waardoor flora en fauna zich tussen Noord- en Zuid-Amerika kunnen verplaatsen.

De nieuw ontdekte amfibieën zijn onder andere een regenkikker met oranje poten, drie soorten pijlgifkikkers en drie ‘glazen’ kikkers. Deze kikkers heten zo omdat hun huid doorzichtig is.

Onderzoekers van de Colombiaanse afdeling van de milieuorganisatie Conservation International (CI) vonden de amfibieën. De Darien regio is nu nog redelijk onaangetast maar wordt wel bedreigd door ontbossing en extensieve veehouderij. CI hoopt dat de recente ontdekkingen er mede voor zorgen dat het gebied goed beschermd wordt.

De foto is gemaakt door Marco Rada van Conservation International-Colombia.