Olifanten Blijdorp

18februari2009
Bron: rotterdamzoo.nl
Voor de olifantenverzorgers van Diergaarde Blijdorp was het een spannende periode. Eerst beviel Douanita van een gezond jong. De bevalling verliep snel en zonder menselijk ingrijpen. Deze bevalling bracht echter ook een andere bevalling op gang.
Douanita beviel van kalfje Tonya, een vrouwtje. De vader is Alexander die momenteel in Amersfoort verblijft. Twintig minuten na de eerste wee was het jong al geboren. Al snel volgden de eerste stappen en werd er gedronken. Moeder Douanita zorgt goed voor haar kalf en wordt daarbij geholpen door Irma, de oudste olifant in de groep.

Irma had meer dan een jaar geleden een kalf moeten werpen maar het kalf stierf in de baarmoeder en zij draagt sindsdien het dode kalf. De aanwezigheid van de pasgeboren Tonya heeft de bevalling alsnog op gang gebracht: Irma kreeg weeën. Het lukte haar echter niet om het kalf zelf naar buiten te persen. Het dode kalf moest in delen via het geboortekanaal verwijderd worden.
Al met al zijn mens en dier zo’n twaalf uur in touw geweest. Olifant Irma is al die tijd bij kennis geweest en overeind blijven staan. Ze is bijgestaan door verzorgers en door de rest van de olifantenfamilie. De dierenarts van Blijdorp werd ondersteund door vakcollega’s van de veterinaire faculteit en door dierverzorgers.
Tijdens de ingreep was het olifantenverblijf gesloten voor alle bezoek maar nu kunnen bezoekers de olifanten weer bekijken.