Madagaskar stralenschildpad

18maart2009
Bron: artis.nl, waza.org
Zoals de naam het al zegt, komt deze schildpaddensoort in het wild alleen op Madagaskar voor. En daar beperken ze zich nog tot het zuidwesten van het eiland. De stralenschildpad wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd (IUCN status: kritiek) door ...
ondermeer ontbossing, jacht en handel. Omdat de dieren zo bedreigd zijn is de handel erin volgens de CITES conventie verboden. Dierentuinen proberen om de soort in gevangenschap te kweken om zo een gezonde populatie op peil te houden. In gevangenschap kunnen de stralenschildpadden wel 100 jaar oud worden.
De Madagaskar stralenschildpad (Geochelone radiata of recenter Astrochelys radiata) heeft een zeer hoog opbollend schild. De basiskleur is zwart of donkerbruin. Middenin elke hoornplaat zit een gele vlek van waaruit gele stralen naar de rand lopen. Hieraan ontleent de schildpad zijn naam. De dieren kunnen zo’n 40 cm lang worden (schildlengte) en wegen dan rond de 15 kilo.
Stralenschildpadden zijn herbivoor. In het wild eten de dieren voornamelijk gras. In de dierentuin worden gras, hooi, bladeren, groente en fruit gevoerd. De voeding moet vooral zeer vezelrijk zijn.

De stralenschildpad komt uit een tropisch gebied en bij het verblijf in een dierentuin in een gematigde klimaatzone moet daar rekening mee gehouden worden. Idealiter hebben de dieren een binnen- en een buitenverblijf. Wanneer de temperatuur onder de 15°C komt mogen de dieren niet meer naar buiten. In het binnenverblijf kan een natte en een droge tijd gesimuleerd worden. De droge tijd is wat koeler en droger, de natte tijd is zeer vochtig en heet. Naast een vaste land deel moet in het binnenverblijf ook een zwemgelegenheid zijn.

In Artis is eind januari een stralenschildpadje uit het ei gekropen. Dit is een primeur voor Artis. Eieren die eerder gelegd werden waren altijd onbevrucht. Ook in andere Europese dierentuinen komen niet vaak stralenschildpadden ter wereld.