Domesticatie paarden

01april2009
Bron: exeter.ac.uk
Al 5500 jaar lang worden paarden gehouden voor transport, melk en vlees. Dit is ruim duizend jaar langer dan tot nu toe gedacht werd. In Kazachstan ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Exeter de sporen.
Een team van archeologen van de Britse universiteit ontdekte bewijzen van het vroege huiselijke gebruik van paarden. De paarden werden gemolken, er werd op de dieren gereden en het vlees van de paarden werd gegeten. De onderzoeker concluderen hieruit dat de dieren zo vroeg al getemd werden. Op botten werd ‘bitschade’ gezien, wat suggereert dat de dieren bereden werden. Ook werd in oude potten resten van paardenmelk gevonden.
In de huidige tijd worden paarden nog steeds gemolken in Kazachstan. Van de paardenmelk wordt een licht alcoholische drank bereidt door deze te laten fermenteren (kumis).

Analyse van de botten laat zien dat de gedomesticeerde dieren in Kazachstan meer lijken op de gedomesticeerde paarden in de Bronstijd dan op de wilde paarden in dezelfde tijd. Het lijkt erop dat wilde paarden uitgekozen werden op specifieke uiterlijke kenmerken die vervolgens door fokken versterkt werden.
De eerste getemde paarden in Europa worden overigens pas tweeduizend jaar later gevonden.