Babysitdienst potvissen

22juli2009
Bron: demorgen.be
Dat jonge moeders hun kleintje niet graag alleen laten, is een bekend feit. Zelfs een korte periode levert al problemen. De oplossing is het zorgen voor een oppas. Voor potvissen ligt dit lastiger.
Om voedsel te zoeken voor hun kleintje en zichzelf moeten potvissen soms een uur lang op grote diepte duiken. Het lijkt er op dat zij geen andere keus hebben hun kleintje hiervoor alleen te laten. Biologen van de Engelse St. Andrews universiteit en van de Canadese Dalhousie universiteit ontdekten echter dat potvissen hiervoor toch een oplossing voor hebben, namelijk een netwerk van babysitters.

Voor het verkrijgen van voedsel moeten potvissen vaak tot 700 meter diepte duiken. Dit is voor volwassen exemplaren geen probleem, maar de jonge kalfjes zijn daar toe nog niet in staat. Het achterlaten van de kalfjes aan de oppervlakte van het water maakt ze erg kwetsbaar voor haaien. Daarnaast planten potvissen zich erg langzaam voort. Zij krijgen slechts één kalfje om de vijf jaar en de moeder zorgt zo’n tien jaar voor het jong. Dit is een grote investering, die goed beschermd moet worden. Daarvoor zetten potvissen een babysitdienst op, waarbij andere moeders op een jong passen, terwijl de moeder naar voedsel zoekt.