Risico exotische eekhoorns groot

19augustus2009
Bron: Natuurbericht.nl
De Zoogdiervereniging pleit voor een verbod op het houden van bepaalde soorten eekhoorns. In de afgelopen vijf jaar zijn er al negen exotische eekhoornsoorten in Nederland in het wild gesignaleerd.
Sommige van deze soorten vormen een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn. Hoe groot deze dreiging is illustreert de situatie in Engeland. Daar is de inheemse rode eekhoorn bijna geheel verdreven door de Amerikaanse grijze eekhoorn (foto). Ook in Ierland en delen van Noord-Italië wordt de inheemse soort verdreven. Het is niet ondenkbaar dat als de grijze eekhoorn zich in Nederland vestigt, ook hier de inheemse soort verdwijnt.

De Chinese Pallas eekhoorn vormt momenteel een bedreiging voor de rode eekhoorn in Zuid-Frankrijk. Ook vormen zij een bedreiging voor de inheemse soort in Japan. In een brief aan de Tweede Kamer en aan minister Verburg pleit de Zoogdiervereniging voor een verbod op het houden van grijze eekhoorns en Pallas eekhoorns in Nederland. Het risico dat de dieren ontsnappen of losgelaten worden, en vervolgens de inheemse eekhoornsoort verdringt, is groot.

De zoogdiervereniging wil dat er standaard gewerkt wordt met een zogenaamde positieflijst van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA). Alleen de dieren op deze lijst zijn toegestaan als huisdier te houden. Deze lijst heeft momenteel alleen adviserende betekenis. Daarnaast wil de zoogdiervereniging dat de grijze eekhoorn en de Pallas eekhoorn van de lijst worden gehaald. Het standpunt van de Zoogdiervereniging hierin is dat als deze dieren niet als huisdier verkocht en gehouden worden, het risico op hun voorkomen in het wild in Nederland wordt weggenomen.