Frozen Ark

25november2009
Bron: frozenark.org
De missie van het Frozen Ark project is om DNA, weefsels en reproductieve cellen van bedreigde diersoorten te verzamelen en te bewaren. Dit project richt zich op de duizenden diersoorten die met uitsterven bedreigd worden.
Het tempo waarin diersoorten uitsterven is nog nooit zo hoog geweest. De steeds grotere groei van de wereldbevolking en de invloed hiervan op het ecosysteem van onze planeet zijn een belangrijke oorzaak van de huidige uitstervings’boom’. Ondanks de inspanningen van natuurbeschermers sterven duizenden diersoorten uit, uit alle groepen dieren. Wanneer een diersoort uitsterft, verdwijnt daarmee miljoenen jaren evolutie. Door celmateriaal te bewaren, blijft informatie over die diersoort beschikbaar.
De Frozen Ark zet zich in voor het verzamelen van genetisch materiaal van diersoorten, vóórdat deze uitgestorven zijn. Het is niet een alternatief voor soortbehoud maar zorgt voor een praktische, tijdige backup van genetisch materiaal voor komende generaties.

Monsters worden genomen in dierentuinen, wilde populaties en fokprogramma’s van dieren in gevangenschap. Deze monsters zijn een bron van genetisch materiaal voor onderzoek en natuurbehoud. De Frozen Ark is een internationaal consortium van musea, dierentuinen en laboratoria van onder andere universiteiten wat zich gecommitteerd heeft aan de langdurige opslag van dit materiaal.