Nieuwe kameleonsoort

23december2009
Bron: insciences.org, foto van de University of York
Er zijn diverse manieren om nieuwe diersoorten te ontdekken. Maar meestal gaat een team onderzoekers heel gericht op zoek. Een Britse onderzoeker deed het anders: hij observeerde apen en ontdekte een nieuwe kameleonsoort.
De Brit Marshall (Universiteit van York) doet al elf jaar onderzoek in Tanzania in het Magombera Forest. Tijdens één van zijn observaties naar rode colobus apen kwam hij in de jungle een slang tegen. Die schrok en spuugde haar maaltijd uit. Dit bleek een nog onbekende kameleon te zijn. De kameleon werd onderzocht en vergeleken met twee andere exemplaren die door onderzoekers in de buurt gevonden waren. De nieuwe kameleonsoort is Kinyongia magomberae genoemd.
Het is heel bijzonder om bij de ontdekking van een nieuwe soort, de identificatie en de naamgeving aanwezig te zijn, volgens Marshall.
Kameleons leven meestal in een vrij kleine, gespecialiseerde habitat en het Magombera Forest wordt bedreigd. Het project waar Marshall aan meewerkt combineert biologisch onderzoek met voorlichting aan de lokale bevolking om het woud op een duurzame manier te managen. Het uiteindelijke doel is om van het Magombera Forest beschermd gebied te maken waarbij de inkomsten van de lokale bevolking op een andere manier (dan uit het woud) gegarandeerd worden.