Komodovaranen ontsnapt uit verblijf

03februari2010
Bron: deharpij.nl en Wikipedia, foto gemaakt door: Mats Stafseng Einarsen
Eind december zijn er in Diergaarde Blijdorp komodovaraan baby’s ontsnapt uit het varanen verblijf. Er zijn vier jongen ontdekt in de Riverahal, maar de verzorgers denken dat er nog meer jongen in de hal zijn. Ze zijn heel moeilijk te vinden want ze zijn ware camouflagemeesters.
De jongen zijn extra bijzonder omdat ze zonder uitbroedmachine zijn uitgekomen, dit gebeurt alleen als de varanen het naar hun zin hebben. Ze mogen dus trots zijn! En daarom is er een nieuwe attractie bij voor de kinderen. De ouders van de komodovaraantjes zijn ongeveer 3 jaar oud. Ze zijn nog jong dus ongevaarlijk voor mensen (inclusief staart 30 centimeter).
De verzorgers hebben een speciale band met de varanen, want de verzorgers hebben een EEP (Europees fokprogramma) voor deze soort gevolgd.

De eerste komodovaraan die in een dierentuin was in 1934 in het Smithsonian National Zoological Park in Washington D.C. Een komodovaraan kan wel 3 meter lang worden! De Latijnse naam voor de Komodovaraan is Varanus komodoensis en de Komodovaraan is familie van de hagedis. De jonge varaantjes eten in het wild voornamelijk insecten zoals sprinkhanen, terwijl grote varanen wilde zwijnen, herten, waterbuffels, slangen, paarden, geiten en vogels eten.
Hij vind deze dieren door zijn uitstekende ruikzin en dood ze daarna met de bacteriën uit zijn mond. Hij gebruikt zijn reukzin ook om karkassen van dode dieren op te sporen. De wilde varanen zijn voor het eerst gezien op het eiland Komodo en leeft ook in het zuidoostelijke deel van Indonesië.

Jammer genoeg wordt het leefgebied van de Komodovaraan bedreigd omdat
de bossen waar de varaan in leeft worden afgebrand, dit heeft ook gevolg voor de dieren die daar leven!
Er is zelfs een speciaal park voor ontstaan.

Dit stuk is geschreven door Thijs, Jilles en Duco
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0