Rattenkeuringen

17februari2010
Bron foto: IRF
De meeste mensen zijn wel bekend met honden- en kattenshows, maar er bestaan ook rattenshows. De IRF Clubdag 2010 is hier één van. Tijdens een rattenshow vinden verschillende keuringen plaats, namelijk een ingangskeuring, een fokkerskeuring, een huisdierenkeuring en een inloopkeuring.
De belangrijkste keuring, weliswaar zonder wedstrijdelement, is de ingangskeuring. Iedere rat, die mee komt voor de keuring, voor de verkoop of gewoon voor de gezelligheid, wordt hieraan onderworpen. De ingangskeuring is in het leven geroepen na ervaringen met mensen, die zieke en zwakke ratten meenamen naar evenementen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ten eerste is het voor de rat niet aangenaam vervoerd te worden, als hij al niet helemaal fit is en ten tweede loop je het risico dat je andere ratten besmet. Met de ingangskeuring wordt geprobeerd zieke ratten te onderscheppen en in quarantaine te zetten, zodat zij geen gezonde ratten kunnen besmetten. Zo’n keuring is helaas nooit helemaal waterdicht. Er kan bijvoorbeeld alleen op uiterlijke ziekteverschijnselen worden gekeurd. De verantwoordelijkheid ligt dan ook altijd bij de eigenaar zelf. Er wordt van de eigenaar verwacht dat hij zijn dieren van tevoren uitvoerig controleert op rochels, niesjes, proestjes en beestjes.

Bij de fokkerskeuring wordt gekeken naar het uiterlijk en eventuele erfelijke gebreken. Hoe meer de bouw, type, oren, ogen, staart, kleur en tekening voldoen aan de Nederlandse standaard, hoe hoger de score. Op de site van de IRF (www.irf-rattenclub.demon.nl) staat een overzicht van kleuren en tekeningen. Ook ratten met een niet erkende kleur of tekening mogen meedoen aan de keuring. Bij de huisdierenkeuring wordt er niet gekeurd aan de hand van de Nederlandse standaard. Bouw, type, oren, ogen, staart, kleur en tekening zijn ondergeschikt bij de beoordeling. Bij de deze keuring ligt de nadruk op het welzijn en de gezondheid van ratten.

Behalve de huisdieren- en de fokkerskeuring, is er ook een inloopkeuring. Aan deze keuring kan iedereen meedoen, die bijvoorbeeld wil weten wat voor kleur zijn rat nu precies heeft, hoe de conditie is, of de kop wel breed genoeg is en of de oren niet te klein zijn enz. Deze keuring is ideaal voor mensen, die niet willen mee doen aan de fokkers- of huisdierenkeuring, maar bijvoorbeeld wel willen weten wat nu de exacte kleur of tekening van de rat is. Het voordeel van deze keuring is dat je je niet van te voren hoeft in te schrijven.

Uiteraard worden de ratten met de hoogste score beloond met een beker of een medaille. Daarnaast krijgt iedere rat een keuringsrapport mee, met daarop de beoordeling van de keurmeester.