Spectaculair

26mei2010
Bron: diergaardeblijdorp.nl (tekst) en ongewoonongewerveld.nl (tekst en foto)
In dierentuinen worden regelmatig nieuwe aanwinsten geboren. Soms zijn die heel groot, zoals een olifant of giraf of heel schattig, zoals tijgerwelpjes of jonge ijsberen. Maar sommige aanwinsten zijn klein maar fijn.
Zoals de vioolbidsprinkhanen die voor het eerst in Diergaarde Blijdorp geboren werden. Eerst konden de bezoekers de witte schuimige eipakketten zien. Het vrouwtje had voor de eieren een warm plekje uitgezocht, vlak onder een lamp. De jongen, bijna veertig stuks, zijn een miniatuuruitgave van de ouders. De ouders zijn ongeveer 8 cm lang, de jonkies slechts 12 mm. Het midden van het lijf van de vioolbidsprinkhaan is zeer lang en dus. Dit lijkt op de hals van een viool. Het achterlijf lijkt op de kast van de viool en de kop lijkt op de knop van de viool. Zo komt deze bidsprinkhaan aan zijn naam. Oorspronkelijk komen deze dieren voor in India en Sri Lanka. Vioolbidsprinkhanen zijn meesters in camouflage. Het achterlijf en de kop lijken op een dood blaadje, het dunne lijf op een twijgje. Zo wacht de vioolbidsprinkhaan tussen het dorre blad op een prooi die langs vliegt. Het voedsel bestaat vrijwel geheel uit vliegende insecten. In gevangenschap eten de vioolbidsprinkhanen huisvliegen, fruitvliegen, zweefvliegen, vlinders en motten.

Normaal worden de vioolbidsprinkhanen (Gongylus gongylodes) achter de schermen verzorgd, maar tijdens de EngeDierenPraatjes laten de verzorgers ook deze dieren zien. In het kader van het EngeDierenJaar worden deze praatjes over insecten elke donderdagmiddag gehouden.

Klik hier voor de site Ongewoon Ongewerveld