Terugroepactie muizen

04augustus2010
Bron tekst en foto: wormsandgermsblog.com
Een bedrijf wat in de Verenigde Staten bevroren muizen, kuikens en ander reptielenvoedsel via internet verkoopt is gelinkd aan Salmonella-uitbraken bij mensen. Het bedrijf heeft vervolgens miljoenen muizen via een terugroepactie uit de handel gehaald.
Ingevroren muizen en kuikens zijn een handige manier om voor langere tijd voedsel voor bijvoorbeeld reptielen in te slaan. Deze kunnen onder andere via internet gekocht worden.
De muizen van het betreffende bedrijf bleken met Salmonella besmet te zijn. Voor de reptielen hoeft dit niet direct een probleem te zijn, zij kunnen dragers zijn zonder er zelf ziek van te zijn. Voor mensen ligt dit anders. Zij kunnen in contact komen met de Salmonella door het hanteren van de muizen of door in contact te komen met oppervlaktes waar de muizen mee in contact zijn geweest. In dit geval zijn er zeer veel Salmonella besmettingen rechtstreeks gekoppeld aan de ingevroren muizen, vandaar de terugroepactie.
De FDA (Food and Drug Administration) heeft al gemeld dat de producten van dit bedrijf nu bestraald gaan worden om besmettingen in de toekomst te voorkomen.
Worms en Germs Blog adviseert houders van reptielen om alleen maar bestraalde producten te kopen voor hun huisdieren, om zo de kans op besmetting te verminderen.

Verder zijn er nog een aantal tips om Salmonella besmetting via voedseldieren als bevroren muizen of kuikens te voorkomen:
  • Houdt de voedseldieren apart van humaan voedsel

  • Wanneer ingevroren voedseldieren in de koelkast ontdooid worden, gebruik hiervoor een afgesloten bak die niet voor humaan voedsel gebruikt wordt, en desinfecteer deze na gebruik

  • Was altijd de handen na contact met voedseldieren

  • Desinfecteer alle oppervlakken die met (mogelijk besmette) voedseldieren in contact zijn geweest

  • Gooi niet opgegeten voedseldieren snel weg omdat Salmonella zich snel kan vermeerderen, vooral in warme, vochtige omgevingen (zoals terraria).