Australisch boshoen

29september2010
Bron tekst en foto’s: avifauna.nl
De geboorte van een zeer bijzonder Australisch boshoen in Avifauna zorgt voor trotse dierverzorgers in het vogelpark. Het kuiken komt niet uit een nest maar heeft drie maanden in een ei onder de grond begraven gelegen.
Het Australische boshoen (Alectura lathami) wordt ook wel boskalkoen genoemd en hoort tot de familie van grootpoothoenders (Megapodiidae). Een aantal soorten van deze familie van hoendervogels broedt de eieren niet uit door middel van de eigen lichaamswarmte maar verstopt ze in een broedheuvel. Het mannetje maakt deze heuvel van bladeren die wanneer ze gaan rotten voor de warmte zorgen en zand, wat voor isolatie zorgt. Het mannetje houdt de broedheuvel goed in de gaten en controleert regelmatig de temperatuur door zijn kop in de heuvel te steken. Door blad weg te krabben of toe te voegen reguleert hij de temperatuur. Het Australische boshoen in Avifauna heeft ook zo’n broedheuvel gemaakt. In mei legde het vrouwtje haar eiereren er in. Eind mei was het nog niet duidelijk of er een echte warme zomer op komst was. De eieren zijn opgegraven en in een speciale couveuse gelegd. Uiteraard zijn de eieren ook hier in de aarde begraven. Na drie maanden kwam begin augustus een jong uit de aarde tevoorschijn.
In Australië komt het boshoen nog veelvuldig voor, maar in de Europese dierentuinen zijn slechts twee broedparen te vinden. De kans dat er van dit paartje nog nieuwe legsels komen is niet groot. De laatste keer is het vrouwtje geopereerd aan legnood.

De broedtijd van drie maanden is extreem lang, één van de langste die voorkomt bij vogels. Wanneer de kuikens uit het ei komen zijn ze helemaal ‘af’, de kuikens zijn volledig bevederd en actief en kunnen snel vliegen. De kuikens moeten ook direct voor zichzelf zorgen. De kuikens vinden ook zelf hun weg uit de broedheuvel naar de buitenwereld.