Vis versus zoogdier

24november2010
Bron: scientias.nl
Zoogdieren zogen hun jongen en dragen daarmee ook na de geboorte nog zorg voor hun nageslacht. Bij veel vissen is dat niet zo. Discusvissen voeden echter hun jongen met een slijm wat door de huid geproduceerd wordt en zorgen zo goed voor hun jongen.
Discusvissen zijn tropische vissen die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Het zijn vreedzame vissen die veel in aquaria gehouden worden. Door gerichte kweek komen er zeer veel kleurvarianten voor.
Nadat de eitjes uitgekomen zijn zorgen beide ouders goed voor hun kroost. Beide ouders hebben een flinke laag slijm op de huid. Gedurende de eerste paar weken van hun leven zijn de jongen continu in de buurt van hun ouders om het slijm op te eten. De oudervissen geven de jonge vissen over aan de ander, wanneer ze zelf willen eten of rusten. Het slijm bevat veel antilichamen die voor de ziekteafweer van de jongen zorgen. Het is dus een belangrijke voedingsbron. In de loop van de derde week verandert de zorg van de ouders. Die zwemmen steeds vaker bij de jongen weg, waardoor die zichzelf moeten gaan redden.
Een team onderzoekers van de University van Plymouth (UK) en van de universiteit van Manaus, Brazilië hebben het gedrag van de discusvis onderzocht. Zij vergeleken het gedrag met dat van zoogdieren: eerst zogen en daarna spenen. Daar werd nog bij opgemerkt dat er eigenlijk nog maar weinig bekend is over de complexiteit van het gedrag van vissen.

Het belang van schoon water wordt met dit onderzoek maar weer eens bevestigd. De wateren in Zuid-Amerika zijn vaak vervuild door bijvoorbeeld intensieve mijnbouw. De onderzoekers vermoeden dat giftige stoffen, via het slijm, bij de jonge vissen terecht kunnen komen.