Nationale Nachtvlindernacht

30mei2012
Bron tekst: Vlinderstichting, foto van Henk Bosma (via de Vlinderstichting)
Op vrijdag 22 juni vindt weer de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht plaats. Op tientallen locaties in Nederland kan kennis gemaakt worden met de bijzondere wereld van nachtvlinders.
In Nederland komen ruim 2000 soorten nachtvlinders voor. Deze vlinder hebben zich op allerlei manieren aangepast aan een leven in het donker. Zo zijn ogen niet zo nuttig in het donker. De geur van planten en soortgenoten (bijvoorbeeld een partner) is dan veel belangrijker. Vlinder gebruiken hier hun voelsprieten voor en bij sommige soorten zijn die voelsprieten dan ook extreem groot. Felle kleuren worden ook niet veel gezien bij nachtvlinders. Eerder hebben ze een camouflagepatroon waardoor ze overdag ook niet opvallen wanneer ze rusten in bomen of struiken. Sommige soorten nachtvlinders hebben wel een felle kleur op de ondervleugels. Deze is niet te zien wanneer de vlinder rust, maar kan wel een vijand laten schrikken wanneer de vlinder verstoord wordt.
Dagvlinders gebruiken de warmte van de zon om zelf op te warmen om te kunnen vliegen. Bij nachtvlinders kan dit niet. Veel soorten nachtvlinders hebben stevige vliegspieren. Door met deze spieren te trillen kan de vlinder zichzelf opwarmen om te kunnen vliegen. De dichte beharing van veel nachtvlinders zorgt ervoor dat de warmte dan ook vastgehouden wordt.

Tijdens de Nachtvlindernacht worden verschillende excursies georganiseerd. Met speciale lampen en door stroopmengsels te smeren worden de nachtvlinders gelokt. Hierbij wordt uitleg gegeven door vrijwilligers van onder andere de Vlinderstichting. Voor de beschrijving en locatie van de diverse activiteiten kan gekeken worden op de site www.nachtvlindernacht.nl . De Nachtvlindernacht is een activiteit van de Vlinderstichting.