Neushoorns en voetproblemen

21augustus2013
Bron: izw-berlin.de
Chronic foot disease is een veel voorkomend probleem bij de Indische neushoorns in gevangenschap. Het is lastig te behandelen, is een risico voor de algehele gezondheid van het dier, leidt tot problemen bij de voortplanting en is soms fataal.
Bij alle soorten neushoorns die in gevangenschap gehouden worden, worden veel voetproblemen gezien. Vaak worden deze pootproblemen voornamelijk als probleem van het zachte weefsel gezien. De botten worden meestal over het hoofd gezien en radiodiagnostiek wordt vrijwel niet toegepast. In de afgelopen 40 jaar is bij drie neushoorn een aandoening aan het bot geconstateerd. Bij olifanten met pootproblemen wordt wel vaker radiodiagnostiek toegepast. Zowel olifanten als neushoorns horen tot de megaherbivoren (met de nijlpaarden en de giraffes). Een internationaal team van Duitse en Franse onderzoekers besloot dit goed uit te zoeken. Met behulp van moderne beeldvormende technieken werden de neushoorns met pootproblemen in verschillende dierentuinen onderzocht. Zowel CT scans als digitale röntgenfoto’s werden gemaakt. Bij de dieren met pootproblemen bleek ook vrijwel altijd iets met de botten aan de hand te zijn. De neushoorn expert van het IZW concludeerde dan ook dat aandoeningen aan de botten van de ledematen veel meer voorkomt dan gedacht werd. Hij pleit er dan ook voor om onderzoek van de botten van de ledematen veel meer op te nemen in de diagnostiek bij pootproblemen en mogelijk zelfs in routinematige gezondheidskeuringen.
Hierbij wordt ook nog aangehaald dat de wilde populaties van de neushoorns ernstig bedreigd zijn. De dierentuinpopulaties kunnen weleens cruciaal zijn voor het voortbestaan van de wilde neushoorns, maar dan is het uiteraard wel van belang dat de dieren gezond zijn.

Het artikel: “One small step for rhinos, one giant leap for wildlife management - imaging diagnosis of bone pathology in distal limb” is verschenen bij PLOS ONE
Link naar het artikel