Lawaai

21augustus2013
Bron: nationalgeographic.com
Dieren kunnen grommen, brullen, kwetteren, tsjirpen en zo zijn er nog veel meer geluiden. Bij sommige dieren kan het geluid dat ze maken een complete verrassing zijn. Omdat het zo hard is voor het formaat dier, of omdat het op een bijzondere manier gemaakt wordt.
In dit artikel staan enkele van de hardste en vreemdste geluiden uit de dierenwereld samengevat. Brulapen zijn de luidste landdieren. Hun brul kan tot kilometers ver gehoord worden. In dicht bos is dit 3 km, maar over open terrein kan de brul wel 5 km ver reiken. Brulapen hebben verschillende soorten brullen voor locatiebepaling, territorium afbakening of om groepsgenoten te beschermen.
Het luidste zoogdier is de blauwe vinvis. Hun gezang kan wel 188 decibel zijn en tot 800 kilometer ver gehoord worden. Het gezang van de blauwe vinvis is overigens minder complex dan dat van de bultrug. De blauwe vinvis is een zeer groot dier, maar ook kleine dieren kunnen veel herrie maken. De sabelsprinkhaan (bush cricket in het Engels) is klein, maar mannetjes die tsjirpen om de aandacht van een vrouwtje te trekken, kunnen net zoveel herrie maken als een motorzaag. Ze doen dit door hun vleugels tegen elkaar te wrijven. Dit wordt striduleren genoemd. Een ander insect maakt weliswaar niet absoluut het hardste geluid, maar wel wanneer dit gerelateerd wordt aan zijn grootte. Een bootsmannetje, een twee mm groot diertje kan een geluid van 105 decibel maken. Onderzoekers die dit registreerden waren zo verbaasd dat zij eerst hun instrumenten gingen controleren. Dit volume is vergelijkbaar met een passerende vrachttrein. Ook bijzonder is de manier waarop het bootsmannetje dit geluid maakt, door zijn penis tegen zijn buik te wrijven.

Nog meer herrie makende kikkers, garnalen, vogels of krekels worden beschreven op de site van nationalgeographic.com. Hier staan ook foto’s van deze herrieschoppers.
Link naar de site van National Geographic