Monniksgier Planckendael

21augustus2013
Bron: planckendael.be, foto van Osado
Een monniksgier uit Planckendael heeft in Zuid-Frankrijk voor nageslacht gezorgd. Dat is bijzonder, want dit jong is het eerste jong in 157 jaar in dit gebied. Vader Jean is in Planckendael geboren en als jonge gier uitgezet in Zuid-Frankrijk.
In Planckendael wordt het Europese kweekprogramma van de monniksgieren gecoördineerd. Ze zijn ook Europees stamboekhouder van de monniksgier, de grootste roofvogel van Europa. In een speciale datingvolière worden vogels van verschillende dierentuinen aan elkaar gekoppeld. Ook worden monniksgieren uitgezet in de Zuid-Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Jean is geboren in voorjaar 2008 in Planckendael en in de zomer van dat jaar uitgezet in Zuid-Frankrijk. Door middel van een ring met extra grote letters en enkele verkleurde veren was Jean goed te herkennen. Al in 2011 werd hij geregeld in gezelschap van een (ongeringd) vrouwtje gesignaleerd. En in februari van dit jaar zagen onderzoekers Jean broeden op een nest. Beide partners broeden afwisselend en in april werd een jong gespot. Het jong is ondertussen geringd. Toen zijn ook enkele veren afgenomen, zodat het geslacht bepaald kan worden. De verwachting is dat het jong binnenkort zal uitvliegen.

Ook in ZOO Antwerpen is dit jaar een monniksgier uit het ei gekropen. Dit dier zal in september van dit jaar naar Planckendael verhuizen om daar verder in de datingvolière op te groeien. Hopelijk zal hij daar ook een partner vinden.

De monniksgier op de foto is in een andere dierentuin gefotografeerd.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0