Neusapen naar Apenheul

16oktober2013
Bron: dierennieuws.nl, foto van Bjorn Christian Torrissen
Neusaap Bagik in de Apenheul heeft weer gezelschap. Twee jonge neusapenmannen reisden vanuit een dierentuin in Singapore naar Apeldoorn. Eerder overleden twee andere neusapen in de Apenheul, waardoor Bagik alleen kwam te zitten.
Dat was een ongewenste situatie omdat neusapen gewend zijn met soortgenoten samen te leven. Bagik heeft wel een tijd gezelschap gehad van de Javaanse langoer Carrot. De twee konden het goed met elkaar vinden, maar dit was toch geen structurele oplossing. Gelukkig konden vanuit de dierentuin in Singapore (waar Bagik ook geboren is) nog twee mannetjes gemist worden. Vanuit de dierentuin in Singapore is voldoende vertrouwen in de expertise van de Apenheul. Neusapen zijn bladetende apen en daarmee zeer kieskeurige eters.
De bedoeling is dat er op termijn een internationaal fokprogramma voor neusapen opgezet gaat worden. De Apenheul en Singapore Zoo willen daarin het initiatief nemen. Een dergelijk fokprogramma is er nog niet voor de neusaap en dat is opmerkelijk. Want in het wild gaat het niet goed met de neusaap en in de dierentuinen wordt de neusaap ook weinig gehouden. De Apenheul heeft jarenlange ervaring met het coördineren van fokprogramma’s. Ze hopen op termijn een actieve rol in het fokprogramma te kunnen gaan spelen door zelf ook een fokgroep te houden.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0