Slurfhondje in Blijdorp

12maart2014
Bron: rotterdamzoo.nl
In Diergaarde Blijdorp is een zeldzaam steppeslurfhondje geboren. Dit is geen hondje, zoals de naam doet vermoeden, maar een grote springmuis die van nature in oostelijk Afrika voorkomt. In Europa zijn maar vier steppeslurfhondjes in dierentuinen te zien.
En daarvan leven er drie in Blijdorp. Het vierde steppeslurfhondje leeft in de Zoo van Antwerpen. Dit diertje is overigens ook in Blijdorp geboren, in 2013. De ouders van beide jongen, Gloria en Gambit, zijn dus een goede match. Gelukkig maar, want het heeft veel moeite gekost om voor Gloria een goede partner te vinden. Omdat er zo weinig steppeslurfhondjes in dierentuinen leven, lukte het niet om in Europa een mannetje te vinden. In de USA werd Gambit gevonden, in de dierentuin van Denver. In een speciaal voor hem ontworpen transportkistje verhuisde Gambit in juli 2012 van Denver naar Rotterdam. En met resultaat.
Diergaarde Blijdorp hoopt aan nog meer onverwante steppeslurfhondjes te komen, om zo een Europees fokprogramma op te kunnen zetten.

Steppeslurfhondjes zijn springmuizen van circa 30 cm groot. Het zijn insecteneters die met hun slurfje de hele dag in de bodem naar insecten zoeken. De dieren zijn vooral overdag actief en leven in bossen en struikgewas.