Nieuwe DNA studie naar herkomst katten.

18januari2006
Bron: Planet.nl
Een team van het Amerikaans National Cancer Intistute in Maryland wist door middel van het Cat Genome Project een familiestamboom te creëren. Zij analyseerden nauwkeurig het DNA van huiskatten en alle 36 wilde kattensoorten.
Daaruit blijkt, dat de herkomst van katten in Zuidoost-Azië ligt. Ongeveer 11 miljoen jaar geleden werden hier de voorouders van de moderne katachtigen geboren. Uit deze voorouders zij alle kattensoorten ontstaan.
Als eerste ontstond het geslacht Panthera. Daartoe worden de grote katten zoals de tijger, leeuw, luipaard, sneeuwluipaard en jaguar gerekend. Kort daarna volgende de kleine katsoorten, zoals de Aziatische gouden kat en de marmerkat behoren. Een derde groep is de groep katachtigen in Afrika, met onder meer de caracal, serval en Afrikaanse goudkat.
In de Nieuwe Wereld mag de ocelot de oudste vertegenwoordiger genoemd worden. Later ontstonden ook de afstammingslijnen van de lynx, de poema en de Bengaalse (luipaard)kat. Allerlaatste in deze rij is de huiskat. Deze werd zo’n tien tot twaalf duizend jaar geleden gedomesticeerd. Hij stamt af van wilde katten uit Eurazië en Afrika.
Op Cyprus werd in 2004 het oudste bewijs van een gedomesticeerde kat gevonden. Daar werd een 9500 jaar oud graf blootgelegd van een gedomesticeerde kat.

De katachtigen hebben zich vanuit Azië verspreid over de wereld. Zo migreerden ze naar Europa en Afrika. Via een landburg in de huidige Beringstraat volde Noord- en Zuid Amerika. Daarna Zuid Amerika. Er kunnen daarbij acht hoofd stamlijnen worden onderscheiden.

Door gebrek aan fossielen was hun afstamming moeilijk te bepalen. Maar de Amerikaanse onderzoekers hebben duidelijkheid kunnen scheppen over de herkomst van katachtigen. De huidige katachtigen behoren tot de succesvolste roofdierfamilies. De 36 wilde kattensoorten hebben op Antarctica en Oceanië na, gezamenlijk elk werelddeel veroverd.