Voeding Cavia

Dieet

Een cavia is een herbivoor. Het dier eet alleen plantaardig voedsel. Als basisvoedsel kan kant-en-klaar caviavoer gegeven worden. Een goed basisvoer bevat weinig zonnebloempitten, geperst gras en pinda's. Zonnebloempitten en pinda’s bevatten namelijk te veel vet. Geperst gras wordt door de cavia’s niet erg gewaardeerd en blijft daarom ook (te) lang liggen. Naast een goede kwaliteit basisvoer eet een cavia ook graag wat groente en fruit, zoals witlof, wortel, boerenkool, andijvie en appel. Koolsoorten en sla kunnen beter in hele kleine hoeveelheden gegeven worden en alleen aan volwassen dieren. Cavia’s hebben namelijk een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en te veel kool of sla leidt tot diarree. Zorg ervoor dat de cavia geen groenvoer krijgt dat niet vers is. Geschikte natuurlijke voedselbronnen zijn o.a. klaver, bladeren van paardebloemen, varkensgras en herderstasje. Cavia’s hebben veel behoefte aan ruwe vezels. Daarom dient er in de kooi altijd voldoende vers hooi aanwezig te zijn. Geef dit hooi altijd in een ruif en leg het niet op de bodem van de kooi, omdat het daar snel vervuilt. De cavia mag ook af en toe een schoon, onbespoten wilgentakje. Hier kan het dier aan knagen. De dagelijkse behoefte aan droogvoer is ongeveer 30 tot 35 gram per cavia en de behoefte aan water is ongeveer 50 tot 100 ml per dag.

Nutrientenbehoefte

De cavia is het enige knaagdier zelf geen vitamine C kan aanmaken. Er dient dus elke dag vitamine C gegeven te worden. Dit kan in de vorm van tabletjes of door druppeltjes vermengd door het drinkwater, maar het kan ook door iedere dag verse groente te geven met zo nu en dan wat fruit. Een volwassen dier heeft behoefte aan 20 mg vitamine C per dag. Opgroeiende en drachtige cavia’s hebben 40 mg vitamine C per dag nodig.
Een goede voeding heeft ongeveer de volgende analyse: 18-20% ruw eiwit, 4% ruw vet, 9-18% ruwe celstof en 45% koolhydraten.

Voedingsplaats

Het drinkwater dient gegeven te worden in een drinkfles, die aan de buitenkant van de kooi gehangen kan worden, met de tuit naar binnen. Doe het droogvoer in een zware, stenen bak, zodat deze niet omgestoten kan worden.

Handopfok

Soms komt het voor dat de moeder haar jongen verstoot, of dat de moeder overlijdt tijdens de bevalling. De jongen dienen dan toch gevoed te worden. Dit kan door een pleegmoeder te zoeken, omdat moedermelk het beste is voor de jongen. Wanneer er geen pleegmoeder beschikbaar is, kunnen de jongen met de hand grootgebracht worden. Gebruik hiervoor een vervangende moedermelk, wat verkrijgbaar is bij de dierenspeciaalzaak. De melk dient op lichaamstemperatuur gegeven te worden (38,5°C). De slikreflex van de jongen is nog niet goed ontwikkeld, daarom dient het voeden heel voorzichtig te gebeuren. Gebruik een pipet of een spuit. De jongen dienen de eerste week iedere 2 uur gevoed te worden, ook ’s nachts. De dieren hebben dan genoeg aan 1 ml melk per keer. Na iedere voeding dient met een wattenstaafje, gedrenkt in lauw water, de buik van het jong gemasseerd te worden. Zo wordt de stoelgang gestimuleerd. Na een week worden de jongen om de 3 á 4 uur gevoed en krijgen de dieren 2 á 3 ml melk per keer. Hoewel cavia's al vrij snel vast voedsel gaan eten, is het toch van belang om de jongen zeker 2 tot 3 weken te voeden met vervangende moedermelk.