Voortplanting Konijn

Koppelen

Voor je dat je een rammelaar en een voedster bij elkaar zet om te paren moet je bekijken of je voedster wel klaar is voor de paring. Als dit het geval is zal de vagina fel rood gekleurd zijn. Er zijn voedsters die zelf aangeven dat ze gedekt willen worden, dan zie je ze met stro in de bek rond lopen.
Breng altijd de voedster bij de ram. De voedster is heel erg territoriaal en zou anders de ram kunnen aanvallen. Ook zou de ram op zijn beurt afgeleid kunnen zijn door zijn nieuwe omgeving en op daardoor geen aandacht besteden aan de voedster.
Als de volgende stappen zich voordoen zit het in de meeste gevallen wel goed:
Stap 1. Zet de voedster in het hok van de ram
Stap 2. De ram zal de voedster beklimmen en trachten haar te dekken.
Stap 3. Als de voedster tot paring bereid is zal ze het achterlijf en staart oprichten
Stap 4. Als de paring gelukt is zal de ram met een licht knorrend geluid van de voedster afglijden en omvallen.
Je kunt dit het beste 2-4 keer te herhalen binnen 6 tot 12 uur want dit verhoogt het aantal jongen dat geboren zal worden.

Dracht

De dracht duurt ongeveer 28 tot 32 dagen. Een drachtige voedster graaft een aparte kraamkamer voor haar jongen, die vaak ver van het hol afligt. Het vrouwtje bekleedt deze kamer met haar dat ze van de buik aftrekt. De kraamkamer ligt nooit dicht bij het woonhol, omdat dan de kans bestaat dat de vader de jongen opeet.

Het is belangrijk dat de ram al ruim voor de geboorte weggehaald wordt bij de voedster omdat anders de kans bestaat dat de voedster direct na de geboorte weer gedekt wordt. Het volgende nestje komt dan vier weken na het vorige!

Geboorte

Een worp kan variëren van 3 tot 9 jongen meestal zijn het er 4 of 5.
De meeste voedsters (sommige al iest eerder) beginnen ongeveer 24 uur voor het werpen met het plukken van wol van de onderbuik, om het nest goed uit te bouwen.
Het werpen vindt plaats in het nest, waarbij de voedster een zithouding aanneemt. Tijdens de geboorte eet de moeder onmiddellijk de vliezen en de nageboorte weer op.
Op deze manier beperkt ze de lichaamsverliezen, die met de geboorte gepaard gaan en likt ze de naakte jongen droog. Direct na de geboorte beginnen de jongen te drinken. De eerste melk noemt men de biest. De biest bevat allerlei noodzakelijke voedings- en afweerstoffen. De geboorte duurt (als alles goed gaat) ongeveer tien minuten. Als het laatste jong droog gelikt is zal de voedster het nest dicht stoppen en weggaan.

Zorg voor de jongen

De pasgeboren konijnen, zijn naakt, blind en doof het zijn nestblijvers. De eerste tien dagen kunnen ze zich nauwelijks bewegen. Op de elfde dag gaan de ogen open. In een paar dagen kunnen de jonge konijnen goed lopen en maken ze al tochtjes buiten het nest. Als ze ongeveer 16 dagen oud zijn gaan ze vast voedsel eten. Een pasgeboren konijn weegt ongeveer 30-50 gram (varieert wel per soort en grootte). In 3 tot 6 weken loopt dat op tot 250 gram. Kleinere konijnen zijn na 5 a 6 maanden geslachtsrijp, bij de grotere rassen ligt dit vaak tussen de 7 en 9 maanden.
Gemiddeld besteedt een konijn ongeveer 5 minuten per dag aan haar kroost. Ze voert ze meestal maar twee keer per dag, dit kan doordat haar melk heel rijk is. Hierdoor krijgen de jongen in een paar minuten genoeg enrgie en voedingsstoffen binnen voor de hele dag. Ook houdt ze de jongen niet warm, dit doen ze zelf doordat ze in een nest van haren, hooi en stro liggen. Dus als je moeder konijn haar jongen maar twee keer per dag voert en verder niet echt naar ze omkijkt weet je dat alles goed zit. Dit is normaal gedrag voor konijnen.