Voortplanting Grasparkiet

Koppelen

De pop gaat als eerst in de broedkooi. Doe dit rond 10 uur 's morgens. Zodat de vogel genoeg tijd heeft om zich aan te passen. Jonge poppen kunnen aanvankelijk nog erg onhandig reageren als ze in de broedkooien komen. Maar laat ze rustig de eerste 24 uur aan hun lot over en na verloop van tijd zullen ze zich ongetwijfeld gaan thuis voelen en hebben ze reeds een kijkje genomen in het nestkastje. Ook weten ze nu waar ze hun kropjes kunnen vullen en hun dorst lessen.
De volgende morgen plaatst men de man bij de pop in de kooi; mannen wennen veel sneller, en na korte tijd zal de man ongetwijfeld al op de toenaderingen van het popje reageren; de man laat er geen gras over groeien! Oude, "ervaren" poppen zijn vaak al binnen enkele minuten tot paren bereid, mits ze in conditie zijn! Jonge poppen vragen wat meer tijd.

Broed

Ongeveer 4 dagen na de paring worden de uitwerpselen van de pop groter: 7-10 dagen na de paring kan het eerste eitje worden verwacht. Soms werpen de poppen het zaagsel uit het nestkastje, maar om veiligheidsredenen (vb: breken van eierschalen) doet u het er weer in terug. Om de dag wordt (gewoonlijk) een eitje gelegd; gemiddeld 6 per legsel. De broedperiode duurt ongeveer 18 dagen. Gewoonlijk begint de pop na het tweede ei met broeden. Alleen de pop broedt en de man zorgt voor 'veiligheid en bescherming'. Na de 3de of 4de dag kan men zien of de eieren bevrucht zijn of niet: door het ei tegen het licht aan te houden kan men zien of het al dan niet is bevrucht: een bevrucht eitje laat bij de dooier enkele donkerrode strepen zien: het groeiende embryo. Is dit na de 5de dag nog niet te zien dan kan men zeker zijn dat de eieren niet bevrucht zijn. Omdat het leggen van de eieren en het broeden op de eieren niet op hetzelfde tijdstip worden gerealiseerd, komen de eieren natuurlijk op verschillende tijden uit; het laatste kuikentje uit een legsel van zes is dan ook gewoonlijk zo'n 12 dagen jonger dan de 'eerstgeborene'. Als de borelingen uit het ei komen, worden ze aanvankelijk gefoerageerd door de pop, soms door de man.

Geboorte

Doordat het leggen van de eieren en het broeden op de eieren niet op hetzelfde tijdstip worden gerealiseerd, komen de eieren natuurlijk op verschillende tijden uit. Het laatste kuikentje uit een legsel van zes is dan ook gewoonlijk zo'n 12 dagen jonger dan de 'eerstgeborene'.

Zorg voor de jongen

Als de borelingen uit het ei komen, worden ze aanvankelijk gevoerd door de pop en soms door de man.
Tussen de 4de en de 5de week vliegen de jonge vogels uit. Over het algemeen zijn de jongen op een leeftijd van 6 weken in staat voor zich zelf te zorgen.