Voortplanting Buidelkikker

Koppelen

De kikkers, mannetjes en vrouwtjes, worden samen in één vivarium gehouden. Een droge periode kan het paargedrag stimuleren.

Dekking

De mannetjes kwaken om vrouwtjes te lokken. Ze nemen de vrouwtjes in een houdgreep, die amplexus genoemd wordt. Hierbij wordt het vrouwtje achter de voorpoten, of vlak voor de achterpoten vastgehouden. Dit stimuleert de eiproductie bij het vrouwtje. Het mannetje scheidt ondertussen een witte vloeistof uit die hij met de achterpoten tot schuim opklopt. Wanneer de eieren te voorschijn komen, glijden ze naar de broedbuidel, die door het mannetje, met de tenen, open wordt gehouden. Het mannetje duwt de eieren met beide achterpoten naar binnen.

Broedzorg

De buidelkikker kan 2 tot 3 legsels per jaar voortbrengen. Deze legsels bestaan elke keer uit ongeveer 200 eieren. De eieren worden in de broedbuidel van de moeder grootgebracht. De kikkervislarven ontwikkelen zich in de broedbuidel.

Na 5 tot 6 weken zijn de larven, als knobbels, onder de huis zichtbaar. Om de larven vrij te laten gaat het vrouwtje het water in. In het water houdt het vrouwtje de buidel met één teen open.