Voortplanting Boeroendoek

Koppelen

Boeroendoeks zijn geslachtsrijp op een leeftijd van ongeveer 9 maanden. De vrouwtjes laten met een typische fluittoon horen wanneer ze gedekt willen worden. Dit is meestal eens in de twee weken en duurt ongeveer drie dagen. Wanneer een vrouwtje deze fluittonen laat horen, kan er een mannetje bij haar in het verblijf geplaatst worden om te paren. Wanneer dit niet goed gaat, zet het mannetje en vrouwtje dan in een verblijf wat voor allebei onbekend is. Het voortplantingsseizoen van de boeroendoek loopt van maart tot september, maar de pieken liggen in april/mei en in juli/augustus.

Dekking

De paring vindt vrij snel na het koppelen plaats. Wanneer de paring gelukt is, zal het vrouwtje zich agressiever gaan gedragen tegenover het mannetje. Op dat moment dienen de dieren weer gescheiden te worden. Wanneer de dieren altijd al samen hebben geleefd, zal het mannetje zich vanzelf terugtrekken in zijn eigen territorium.

Dracht

De dracht duurt 30 à 31 dagen. In het begin is het vrouwtje nog actief, maar hoe langer de dracht duurt, hoe minder actief ze wordt. Tegen het einde van de dracht zijn de vergrote melkklieren te zien.

Geboorte

Op de dag van de geboorte trekt het vrouwtje zich terug. De geboorte vind meestal ’s avonds of ’s nachts plaats. Gemiddeld worden er 3 tot 5 jongen geboren. De jongen zijn naakt en blind. Meestal is er maar één worp per jaar, maar het kunnen er ook twee zijn. Een tweede worp is meestal wel kleiner dan de eerste worp. Tussen twee worpen zit dan ongeveer drie maanden.

Zorg voor de jongen

Na twee weken gaan de ogen open en zijn de jongen behaard. De dieren verlaten het nest als ze 30 tot 38 dagen oud zijn. De jongen kunnen van de moeder gescheiden worden als de dieren 6 tot 8 weken oud zijn.