Huisvesting Eekhoorn

Omheining

Zowel rode als grijze eekhoorns zijn boombewoners. Zij bewonen bomen maar zijn ook vaak op de grond te vinden voor o.a. het verzamelen van voedsel. De verblijven van deze eekhoorns dienen dan ook zo hoog mogelijk te zijn met voldoende klim en beweegmogelijkheden. In het verblijf dienen een aantal takken aanwezig te zijn. Een aantal hiervan moeten tot de grond te lopen. Op die manier kunnen de eekhoorns naar beneden waneer zij willen. Een volière of een grote frettenkooi kan gebruikt worden als huisvesting voor eekhoorns. Jonge eekhoorns kunnen het beste gehuisvest worden in een kleiner verblijf, zodat zij niet kunnen vallen of zichzelf bezeren.
Bij een verblijf dient er rekening mee gehouden te worden dat eekhoorns erg sterk kunnen zijn. Deuren moeten eenvoudig open te maken zijn maar niet door de eekhoorn. Het verdient de voorkeur om een sluis te maken. Op die manier wordt de kans op ontsnappingen bij het openmaken van het verblijf zo klein mogelijk. De constructie van het verblijf dient ‘knaag vrij’ te zijn. Het beste is om constructies van staal te nemen, de eekhoorn is niet in staat om deze door te knagen.
Het verblijf kan buiten en binnen geplaatst worden. Er dient echter wel op gelet te worden dat het verblijf te allen tijde droog blijft en vrij staat van wind, zon en neerslag.

Vloer

Zoals eerder vermeld bevinden eekhoorns zich ook regelmatig op de grond. Met de keuze van een bodembedekking dient hiermee rekening gehouden te worden. Als bodembedekking kan er gekozen worden uit fijn zand, gedroogde turf, kranten en zaagsel. Bij de keuze voor een bodembedekking dient er rekening mee te worden gehouden dat de kans groot is dat de dieren hierin hun voedsel gaan begraven (als reserveplaats). De bodembedekking mag de kwaliteit van de voeding niet beïnvloeden.

Onderhoud en verzorging

Het eekhoornverblijf dient regelmatig gereinigd te worden, eenmaal in de week is voldoende. Een eekhoorn kan aangeleerd worden om zijn ontlasting te doen op een bepaalde plaats in het verlijf. Wordt dit niet aangeleerd dan wordt de ontlasting overal in het verblijf gedeponeerd. Eekhoorns deponeren hun ontlasting zelden in hun nestkast of een eventuele hangmat. De ontlastingsplaats kan meerdere malen per week gereinigd worden om zo sterke geuren te vermijden. Er kan ook kattenbakkorrels geplaatst worden op de ‘ontlastingsplaats’, zodat de eekhoorns hun behoeften daarop doen.
Als de eekhoorns af en toe los in huis mogen, zullen zij hier niet veel ontlasting deponeren. Het gaat dan om kleine hoeveelheden die eenvoudig op te ruimen zijn. Bij mannelijke eekhoorns kan het voorkomen dat zij hun territorium met urine afbakenen, dit gaat echter ook niet om grote hoeveelheden.
Andere kwesties rondom het onderhoud is dat het water op tijd bijgevuld dient te worden. De dieren dienen te allen tijden beschikking te hebben over water. Etensresten dienen op tijd opgeruimd te worden zodat de aantrekking op ongedierte klein wordt gehouden. Voedselvoorraden (die de eekhoorn zelf heeft aangelegd) mogen niet verwijderd worden, tenzij dit noodzakelijk is. Het kan erg veel stress opleveren voor de dieren als hun voorraden verwijderd worden.

Omgeving

Eekhoorns hebben nestkastjes nodig om in te slapen. Het meest geschikt is als er meerdere nestkasten per eekhoorn aanwezig zijn. In de natuur maken eekhoorns namelijk ook gebruik van meerdere nesten. De nestkastjes kunnen op verschillende hoogtes bevestigd worden, doe dit echter niet te dicht op de grond, dit is de eekhoorn in de natuur ook niet gewend. Bij het plaatsen van de nestkastjes dient er rekening mee gehouden te worden dat deze evenals het verblijf beschut is van wind, zon en neerslag en te allen tijde droog blijft. Verwarming van de slaapplaats is niet nodig.
De nestkastjes kunnen gemaakt worden van hout, verstandig is het om hardhout te gebruiken of om anders het hout met staalplaten te bedekken zodat deze niet kapot geknaagd kunnen worden. De openingen van de nestkastjes kunnen rond en/of halfrond zijn, zorg wel dat de openingen groot genoeg zijn zodat de eekhoorn er makkelijk in en uit kan.
Als nestmaterialen kan er gedacht worden aan twijgen, takken, bladeren maar ook droge materialen als hooi, kranten en mos. Er kan ook een T-shirt gebruikt worden als nestmateriaal. Voorkom het gebruik van handdoeken, de eekhoorn kan hierin vast komen te zitten met zijn nagels. Eekhoorns richten met behulp van de aangeboden materialen zelf hun nestkast in.

Maten

Bij een eekhoornverblijf geldt: hoe groter, hoe beter. Het verblijf dient voldoende hoogte te hebben en voldoende plaats te bieden zodat de eekhoorn kan rennen, klimmen en spelen. Als de eekhoorn af en toe in andere verblijven geplaatst wordt of als de eekhoorn af en toe los mag in huis, kan het ‘normale’ verblijf iets kleiner zijn.