Voeding Eekhoorn

Dieet

Het natuurlijke dieet van eekhoorns bestaat uit een variatie van allerlei voedingsmiddelen. Het dieet is sterk afhankelijk van wat op dat moment beschikbaar is. Ideaal is het om een eekhoorn in gevangenschap een zo gevarieerd mogelijk dieet aan te bieden.
Muizen- en rattenkorrels kunnen als basis worden gezien van de voeding (50%). Er moet hierbij echter wel goed op de samenstelling en kwaliteit gelet worden deze loopt erg uiteen. Voeding die erg rijk is aan zonnebloempitten en noten wordt niet geadviseerd als voeding, dit kan meer gezien worden als een beloning.
Fruit en groenten kunnen ook gevoerd worden. Wortels, kersen, groenten en appels bieden een uitstekende aanvulling aan het dieet (40%). Dit wordt echter niet gegeten door alle eekhoorns. De voeding kan aangevuld worden met andere voedingsmiddelen (10%) als zaden, walnoten, hazelnoten, amandelen, oud brood, gekookte eieren en gekookt vlees. Krenten, rozijnen en ander zoete droge voedingsmiddelen kunnen het beste niet gegeven worden. Deze kunnen zorgen voor deficiëntieziekten, als gevolg van een te laag gehalte aan calcium. Elke eekhoorn is verschillend in wat zij wel of niet lusten, het beste kan er zelf uitgeprobeerd worden wat zij wel of niet lekker vinden. Let er wel op dat het voer in kleinere stukken verdeeld wordt zodat eventuele verstikkingen voorkomen worden. Het geven van de voeding kan het beste gebeuren in de ochtenduren en later in de namiddag, wanneer de eekhoorn het meest actief is.
Jonge eekhoorns hebben een ander dieet nodig. Bij een leeftijd van drie maanden kunnen zij de voeding van volwassen eekhoorns verorberen, zoals hierboven beschreven.

Nutriëntenbehoefte
De meeste nutriënten krijgt de eekhoorn binnen via zijn voeding. Extra calciumvoorziening is echter noodzakelijk voor eekhoorns. Het toedienen van calcium aan de voeding kan op verschillende manieren gebeuren. Het is in druppels verkrijgbaar wat over het voer gesprenkeld kan worden of in het drinkwater gemengd kan worden. Daarnaast is het in een meelvorm te verkrijgen wat door het voer gemengd kan worden. Er zijn ook mineralenblokken voor knaagdieren te koop, deze zijn ook goed voor aan te knagen. Een andere optie is om sepia (de rugplaats van inktvissen) aan het dak van het verblijf te hangen, ook dit voorziet de dieren van calcium. Dit laatste dient echter wel aangevuld te worden met andere calciumsupplementen. Vooral gedurende de zomermaanden is het toedienen van calcium aan het voer belangrijk. Calcium zorgt voor een gebalanceerd dieet en voor gezonde botten.
Een ander belangrijk punt bij de voeding is dat eekhoorns knaagmogelijkheden dienen te hebben. Tanden van eekhoorns groeien jaarlijks ongeveer vijftien centimeter, knaagmogelijkheden zijn daarom van groot belang. Het volgende kan gebruikt worden als knaagmateriaal: hardhout, gesteriliseerde koeienhoeven, knaagmateriaal voor konijnen, noten in schil en takken.

Voedingsplaats en Voedingsschema

Eekhoorns zijn verzamelaars van voedsel. In de natuur zoeken zij voedsel in bomen en op de grond. Het gevonden voedsel wordt verborgen op verborgen plaatsen, om het later weer op te halen. Het wordt soms na een aantal uur weer opgehaald maar het kan ook naar enkele maanden opgehaald worden. Een eekhoorn legt op deze manier als het ware een reservevoedselvoorraad aan waarmee hij zich in tijden van voedseltekort kan voeden. In gevangenschap is het daarom erg nuttig om voedsel op verschillende plaatsen aan te bieden. Het voedsel kan gelegd worden onder en op takken zodat de eekhoorn hiernaar kan zoeken. Het biedt de voorkeur om het voedsel zo hoog mogelijk in het verblijf te plaatsen maar er kan ook voedsel op de grond gestrooid worden. Bij het aanbieden van voedsel dient er op verschillende dingen gelet te worden. Het voedsel dient schoon en droog te blijven, zodat het geen ziekteverwekkers aan trekt. Een ander punt is dat het voedsel niet te dicht bij de nestkasten geplaatst moet worden. Op die manier wordt het foerageren gestimuleerd en neemt de activiteit toe.
Het aanbieden van noten en zaden kan als extra aanvulling op de voeding gezien worden. Let echter wel, deze zullen niet meteen geconsumeerd worden. Een groot gedeelte wordt verzameld en vervolgens verstopt. Om deze reden kunnen er beter grotere hoeveelheden aangeboden worden. Biedt niet te grote hoeveelheden aan, anders worden de eekhoorns te vet.
In de winter kan er beter weinig tot geen voedsel aangeboden worden. Eekhoorns zijn gedurende deze tijd minder actief en zijn vanuit de vrije natuur niet gewend om dan aan grote hoeveelheden voedsel te komen.
Water dient te allen tijde beschikbaar te zijn. Via het ophangen van een drinkfles of het plaatsen van een drinkbak kan de eekhoorn het water nuttigen. Zowel de drinkfles als de drinkbak dient van glas te zijn, zodat deze niet aangeknaagd kunnen worden.

Handopfok

De voeding van jonge eekhoorns bestaat net zoals bij elk zoogdier uit moedermelk. In Nederland worden regelmatig jonge moederloze eekhoorns gevonden. Deze kunnen gebracht worden naar Stichting Eekhoornopvang Nederland. Dit is een gespecialiseerd opvangcentrum in Nederland waar zieke of jonge eekhoorns worden opgevangen. Vervolgens worden de dieren verzorgd en weer teruggezet in de vrije natuur. Stichting eekhoornopvang voedt de jonge eekhoorns met vervangende moedermelk middels een formule die deze stichting zelf ontwikkeld heeft. Koeienmelk of babyvoeding kan ook als vervangende moedermelk dienen
(Puschmann P. 2004, p. 294-298). Jonge eekhoorns dienen dag en nacht om de twee uur gevoederd te worden tot op een leeftijd van ongeveer twee tot drie weken. Het is dan voldoende om de dieren alleen gedurende de dag te voederen. De omschakeling naar vaste voeding dient te gebeuren wanneer de bovenste snijtanden doorkomen. Geef in het begin beschuit of droog witbrood dat ingeweekt is in melk. Daarna kan er gestart worden met het geven van banaan en zachte groente. Bij een leeftijd van drie maanden kan er overgegaan worden op het dieet van volwassen dieren, als hierboven beschreven.
De omgevingstemperatuur bij jonge eekhoorns dient te variëren tussen de 30 en 36 graden Celsius, naar gelang van de vachtontwikkeling van de eekhoorn.