Aangifte van illegaal gebruik van lokduiven bij vangacties

12september2006
Bron: Dagblad van het Noorden
De afdeling Groningen van de Dierenbescherming heeft aangifte gedaan van illegale methoden, die zouden worden toegepast bij het vangen van de stadsduiven in Groningen.
Tijdens de controle op de vangactie constateerde een inspecteur van de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) dat er gebruik wordt gemaakt van lokduiven. Aangezien deze vangmethode op grond van bepalingen in het besluit 'Beheer en Schadebestrijding dieren' niet is toegestaan, heeft de Dierenbescherming hiervan aangifte gedaan. Zij verzoekt de politie tegen de illegale vangacties op te treden.

Tegelijkertijd verzocht de Dierenbescherming de gemeente schriftelijk de vangacties stop te zetten. Groningen wil 2000 stadsduiven laten vangen en vergassen, omdat de snelgroeiende duivenpopulatie overlast veroorzaakt.

Eerder leverde het vangen van de duiven ook al kritiek op van de Oosterburen. In zijn verzet tegen het vangen en vergassen van de duiven krijgt de Duivenwerkgroep Groningen steun van de bondswerkgroep Stadsduiven uit Duitsland. Volgens Elisabeth Hess en Rudolf Reichert sorteert de vangactie niet in het beoogde effect. Zij geven aan dat het aantal duiven kort na de actie weer op eerdere sterkte zal zijn en baseren zich daarbij op onderzoeken van de bioloog Daniel-Haag-Wackernagel uit het Zwitserse Basel. Hij heeft bijna tien jaar geleden in een onderzoek al aangetoond dat afvangen nauwelijks effect heeft op de hoeveelheid duiven in een stad. Het vangen en vergassen werd daarom in steden als Augsburg, Neurenberg en Aken dan ook gestaakt.
Het enige effectieve middel is volgens de Duitsers de inzet van duiventillen. In de tillen kunnen duiveneieren worden vervangen door kalkeieren. Ook wordt in een til de duivenpoep opgevangen.